nieuws

03 dec 2001, 00:12

Pastoor in Musselkanaal mag deelnemers Giro ‘d Italia niet met wijwater verwelkomen

De katholieke gemeenschap in Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) is teleurgesteld over het feit dat de wielrenners die in mei deelnemen aan de Giro d‘Italia vanwege de zondagsrust niet door hun gemeente trekken. Een groep katholieken had al tal van activiteiten en feestelijkheden gepland rond de Italiaanse wielerwedstrijd. Deze gaan nu echter niet door omdat burgemeester J. Stavast heeft besloten dat de Giro ‘d Italia niet door de gemeente trekt om de zondagsrust niet in gevaar te brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pastoor Marco Konijn uit Musselkanaal had zich zelfs al voorgenomen om de renners geheel in de Italiaanse traditie met wijwaterkwast en –vat op te wachten en vervolgens te zegenen bij de doortocht door Musselkanaal. Ook was het de bedoeling van de katholieke gemeenschap om na afloop van de mis ’s morgens te gaan frühshoppen, een braderie met hapje en een drankje te organiseren en andere ‘gezellige activiteiten rond het passeren van de Giro’.
‘Maar helaas, dat feest gaat dus niet door. We zullen ons maar gaan voorbereiden op een volgend feest’, zegt pastoor Konijn, wat mistroostig maar gelaten. Want de katholieke gemeenschap is niet van plan om tegen het besluit van burgemeester Stavast in beroep te gaan. ‘Nee, we zullen ons er bij neerleggen. Musselkanaal is weliswaar een beetje een katholieke enclave in Groningen, waar misschien 20 tot 25 procent van de bevolking van katholieke huize is. Maar een groter deel van de bevolking is nu eenmaal christelijk georienteerd en die kijken nu eenmaal vanuit een hele andere traditie naar de zondagsrust. Dat respecteren we. We gaan niet protesteren’, aldus de Groningse pastoor.