nieuws

20 dec 2001, 00:12

Parkeergarage blijft Groningen nog steeds verdelen: Forum of geen Forum

Een parkeergarage blijft de inwoners van Groningen nog steeds verdelen. Eerder dit jaar werd een parkeergarage onder de Grote Markt door een enorme meerderheid in een referendum afgewezen. Maar ook een voorstel om dan maar elders nabij de Grote Markt een ondergrondse parkeergarage te bouwen, stuit op weerstand. Dat bleek tijdens de laatste bijeenkomst van het Forum van de Grote Markt. Het ging om een voorstel om onder de Naberpassage een ondergrondse garage te bouwen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De meeste Forum-leden bleken het wel eens over het feit dat de huidige parkeergarage vlakbij de Grote Markt, in de Naberpassage, zeer onaantrekkelijk is. Daarom stelt een deel van het Forum voor om deze te vervangen door een ondergrondse versie, waarmee dan tegelijkertijd ruimte ontstaat op het maaiveld-niveau voor nieuwe ontwikkelingen.
Eén van de Forum-leden, E. Kweksilber van de Buurtvereniging Rivierenbuurt en als ondernemer actief in de Ebbingestraat, liet weten zo’n parkeergarage vlakbij de Grote Markt een noodzakelijke voorwaarde te vinden voor een groot warenhuis dat zich mogelijk wil vestigen aan de Grote Markt. ‘Maar ook voor theaterbezoekers is een parkeergarage echt noodzakelijk. Mensen gaan het liefst in hun auto naar het theater, dat is nu eenmaal zo, of je dat nu leuk vindt of niet.. En als we een nieuwe culturele voorziening willen nabij de Grote Markt, dan lukt dat echt niet zonder garage heel dicht in de buurt’.
Maar zijn mening werd niet gedeeld door Piet-Hein Schlebusch van de Buurtvereniging Hortusbuurt. Volgens hem blijkt het met de parkeergelegenheid in Groningen behoorlijk mee te vallen en zou zelfs uit een gemeentelijke advertentie blijken dat er meer dan genoeg parkeerplaatsen zijn in het centrum. ‘Maar als het dan toch noodzakelijk zou zijn om de parkeervoorzieningen uit te breiden, waarom dan geen ondergrondse parkeergarage in de Popkenstraat’, zo betoogde hij.
Karin Dekker, fractievoorzitter van Groen Links, vindt dat het parkeren binnen de diepenring beslist niet bevorderd zou moeten worden. Daarom stelde ze voor om de ook in haar ogen onaantrekkelijke parkeergarage inde Naberpassage te sluiten, en een nieuwe parkeergarage aan te leggen aan het Damsterdiep, op een steenworp afstand van de Grote Markt, maar net buiten de diepenring.
In vergelijkbare bewoordingen liet Fleur Woudstra van Buurtvereniging het A-Kwartier zich uit. Zij is voorstander van een enorme oppepper voor het openbaar vervoer. Bezoekers van de Grote Markt kunnen zich dan comfortabel met een zeer modern systeem van openbaar vervoer naar de stad laten vervoeren.
Maar volgens P.H. Pellenbarg, hoogleraar ruimtelijke wetenschappen, is dat geen goed idee. ‘Het versterken van het openbaar vervoer naar de stad, zonder een parkeergarage te willen bouwen is illusiepolitiek. Op landelijk niveau is dat ook steeds beweerd. Maar nergens is gebleken dat waar het openbaar vervoer is gestimuleerd, de consument de auto laat staan’. Ook volgens George Groote, makelaar, is een Grote Markt waar bezoekers wel graag op af komen zonder auto, een utopie. ‘Je moet consequent zijn. Als je de stad een economische prikkel wilt geven door de versterking van de functies van de Grote Markt, dan hoort daar ook een parkeergarage bij’.
Op het gebied van het parkeren is er nu dus een verdeeld advies gegaan naar het college van B en W en de gemeenteraad. Daar moet men nu de knoop maar doorhakken.