nieuws

17 sep 2002, 00:12

Paar honderd euro smartengeld en excuses voor dochtertje gedode man

Het dochtertje van een na een burenruzie gedode man krijgt van de dader ongeveer 450 euro smartengeld. Het gaat om een symbolische schadevergoeding, omdat de man geen vermogen bezit om een grotere eis daadwerkelijk te voldoen. De weduwe van slachtoffer Simon Lap uit Oude Pekela kwam onverwacht na jaren van stilte tot een gesprek met veroordeelde dader Frits K. tijdens een civiele zaak voor de rechtbank in Groningen, waarbij hij onverwacht excuses aanbood. De weduwe eiste aanvankelijk 100.000 gulden van de man die haar echtgenoot voor de ogen van zijn familie ombracht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze wilde voor zichzelf geen ‘bloedgeld’, zoals ze het noemde, maar wel voor haar 7-jarige dochtertje. Eerder tijdens de zitting waren nog vele zware aantijgingen van de schutter aan het adres van de weduwe van zijn slachtoffer behandeld. Via zijn advocaat stelde hij in zijn verweer tegen de claim dat de familie van zijn slachtoffer niet kon bewijzen dat ze flinke schade, zoals kosten voor psychiatrische behandelingen, had geleden in de jarenlange nasleep van de geweldsdaad. De dader, inmiddels op vrije voeten, had zelf een claim ingediend bij de weduwe van de man die hij met 21 schoten uit een automatisch wapen had omgebracht. Hij eiste geld van de familie van het slachtoffer, onder meer voor gemaakte proceskosten. De gedode Lap zou verder schade hebben toegebracht aan onder meer een schutting en bomen in de K’s tuin. De dader kreeg twee jaar celstraf. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was.
Voor de civiele zaak voor de rechtbank in Groningen werden maandag twee rechtszalen gebruikt. Justitie wilde de twee families die bij de zaak betrokken waren niet in een zaal hebben, ‘voor het beter verlopen van de onderhandelingen’. Alle bezoekers werden gefouilleerd en de betrokken families kwamen via verschillende ingangen binnen. Media mochten de zaak slechts gedeeltelijk in de rechtszaal volgen, omdat de schikking met pers en publiek mogelijk niet rond had kunnen komen, zo oordeelde de rechter. De deuren van de rechtszaal gingen tijdens de behandeling op slot.