nieuws

14 jul 2000, 00:12

OvJ neemt smartengeldclaim ouders overreden jongen over

De Groningse officier van justitie mr. M. Weel heeft twintigduizend gulden schadevergoeding geëist van een 28-jarige Emmenaar die ruim een jaar geleden in Groningen de 14-jarige Erwin Walma aanreed. De vrachtwagenchauffeur zag op de kruising van een spoorwegovergang de scholier die naast zijn voertuig reed over het hoofd. Het kind kwam onder de wielen terecht en overleed ter plekke.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De aanklager nam hiermee de claim van de ouders over. De uitspraak kan opmerkelijk worden genoemd: volgens geldend recht kunnen alleen slachtoffers zelf, maar niet hun nabestaanden smartengeld eisen. Mr. Wagenaar, de advocaat van de ouders van het slachtoffer, meende echter dat er genoeg reden was om vergoeding voor de geleden shock- en affectieschade te vragen.
De officier achtte wettig en overtuigend bewezen dat de chauffeur tijdens de fatale rit niet goed oplette, waardoor hem dood door schuld kan worden verweten. Naast de twintigduizend gulden smartengeld eiste mr. Weel een boete van tweeduizend gulden en zes maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegheid met een proeftijd van twee jaar.
Mr. Keuning, de advocaat van de chauffeur, beriep zich nogmaals op een rapport van het verkeerskundig bureau A&R Verkeersbegeleiding uit Hillegom. De raadsman bracht het rapport in een eerdere zitting in als bewijs dat de verdachte de jongen niet vanuit zijn cabine zou kunnen hebben gezien. De zaak werd toen aangehouden, opdat het Openbaar Ministerie het rapport naar behoren kon bestuderen. De officier leek op de voortgezette zitting echter weinig onder de indruk van het rapport.
De rechtbank doet op 20 juli uitspraak.