nieuws

04 apr 2012, 13:01

Overvol pand met bouwvakkers ontruimd in Uithuizen

In het Groningse Uithuizen is dinsdagavond een boerderij met buitenlandse bouwvakkers ontruimd, die werken bij de twee in aanbouw zijnde energiecentrales in de Eemshaven. De eigenaar had een vergunning voor 16 slaapplekken, maar er waren zeker 33 mensen ondergebracht, zo meldde de gemeente Eemsmond woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente spreekt van ,,mensonwaardige omstandigheden''. Ook de brandveiligheid was in het geding. De eigenaar had slaapplaatsen gecreëerd voor 53 bouwvakkers. De gemeente sluit niet uit dat er meer dan 33 mensen onderdak vonden. ,,De ontruiming was rond 19.00 uur 's avonds. Mogelijk waren meer bouwvakkers nog aan het werk of onderweg'', aldus een woordvoerster.


Volgens de gemeente was alleen een vergunning afgegeven voor 16 slaapplekken in het woongedeelte van de boerderij. De overige slaapplaatsen waren gecreëerd in een schuur en twee chalets op het terrein rond de boerderij. De 16 bouwvakkers die in de boerderij sliepen, mogen blijven. Voor de overige zeventien is een hotel geregeld. Volgens de gemeente is de werkgever, een installatiebedrijf, verantwoordelijk voor de huisvesting. Er wordt nog onderzocht welke sanctie het bedrijf wordt opgelegd.

De gemeente besloot in te grijpen na signalen over ,,dringende mensonwaardige huisvestingsomstandigheden”. De ontruiming duurde ongeveer een uur en verliep zonder problemen. De actie werd uitgevoerd door de politie, brandweer en medewerkers Vergunningen, Toezicht en Handhaving.

Vakbond FNV trok al eerder aan de bel over slechte omstandigheden voor buitenlandse bouwvakkers in de Eemshaven.