nieuws

18 jul 2002, 00:12

Overnemen personeelsadvertenties door vacaturesite mag van rechter

PCM en Wegener hebben voor de rechtbank in Groningen ongelijk gekregen in hun zaak tegen een internetbedrijf dat personeelsadvertenties uit hun kranten op internet zet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgevers PCM en Wegener wilden via een kort geding bereiken dat de vacaturewebsite NationaleVacaturebank.nl stopte met het plaatsen van samenvattingen van het banenaanbod dat in hun kranten verschijnt. Ze vinden het voor internetsites overnemen ‘diefstal’, zoals hun advocaat het formuleerde. De uitgevers overwegen hoger beroep. Daarover zal vermoedelijk snel worden besloten.
De uitgevers beriepen zich op het databankrecht. Ze vinden een krant een databank, die door de wet wordt beschermd tegen het onbevoegd en onbetaald leeghalen ervan. De rechter stelt echter dat ‘naar voorlopig oordeel’ een krant niet de kenmerken draagt van een databank. Dat zijn volgens de definitie in de wet bijvoorbeeld het snel kunnen raadplegen van informatie. Een krant en delen daaruit, zoals de advertenties, zijn weliswaar op een bepaalde wijze geordend, maar niet met het doel snel of efficiënt informatie terug te vinden. ,,Enig zoekwerk is vereist’’, meent de rechter. ,,Pagina’s dan wel delen daarvan moeten integraal worden bekeken’’.