Nieuws

Overlast hondenpoep in Thesinge neemt af dankzij slimme subsidie

In het Groningse dorp Thesinge is een oplossing gevonden voor het probleem van hondenpoep. Tijdens een vorig jaar gestarte proef hebben hondenbezitters die de uitwerpselen van hun hond opruimen hun hondenbelasting terug gekregen. Uit een onderzoek blijkt dat dat er toe heeft geleid dat de overlast van hondenpoep sterk is afgenomen, zo maakte een woordvoerder van de gemeente Ten Boer vrijdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

In augustus 2009 ging in het dorp Thesinge, gemeente Ten Boer, een proef van start, georganiseerd in samenwerking met de werkgroep ‘Thesinge poepvrij, iedereen blij’. De proef houdt in dat hondenbezitters gewoon hun hondenbelasting betalen. Maar als blijkt dat de overlast duidelijk is afgenomen dan geeft de gemeente die hondenbelasting terug in de vorm van een subsidie.

Uit het onderzoek blijk dat maar liefst 67% van de dorpsbewoners vindt dat de overlast in meer of mindere mate verminderd is de laatste tijd. Nog slechts 14 % van de bewoners zegt nog steeds overlast te ervaren. De gemeente Ten Boer is zeer tevreden over de uitslag van de proef.

‘De verantwoordelijkheid ligt bij de hondenbezitters zelf. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, want als teveel hondenbezitters de poep laten liggen, krijgt niemand straks nog subsidie’. De vereniging Dorpsbelangen Thesinge heeft het plan gesteund door de hondenbezitters te faciliteren: op negen plekken in het dorp hangen schepjes, waardoor hondenpoep snel opgeruimd kan worden. Het project is overigens nog niet afgerond. De werkgroep heeft de gemeente Ten Boer voorgesteld om de pilot met een jaar te verlengen. Doel is nu dat ook in 2011 minder dan 15% van de inwoners overlast ervaart van hondenpoep. ‘Pas dan kunnen we zeggen dat het goede gedrag dat de hondenbezitters nu al laten zien, ook echt ‘ingesleten’ is’, aldus de woordvoerder.