Nieuws

OV-bureau: meer reizigers, minder inkomsten

Hoe meer studenten er gebruik maken van het openbaar busvervoer in Groningen en Drenthe, hoe minder het OV-bureau eraan verdient. Dat zegt het OV-bureau Groningen Drenthe na een onderzoek naar de eigen tekorten. Deze vallen overigens lager uit dan eerder verwacht. In plaats van 8 miljoen heeft het OV-Bureau een tekort van 7,1 miljoen, zo blijkt uit het onderzoek. Hoe meer studenten er gebruik maken van het openbaar busvervoer in Groningen en Drenthe, hoe minder het OV-bureau eraan verdient. Dat zegt het OV-bureau Groningen Drenthe na een onderzoek naar de eigen tekorten. Deze vallen overigens lager uit dan eerder verwacht. In plaats van 8 miljoen heeft het OV-Bureau een tekort van 7,1 miljoen, zo blijkt uit het onderzoek.


Leestijd: 1 minuut

Een deel van het tekort is volgens het OV-bureau veroorzaakt doordat steeds meer studenten met de bus reizen. En omdat zij gratis kunnen reizen, levert dat niks op. Daarnaast is het tekort een gevolg van de gestegen dieselprijs en de gedwongen inzet van extra bussen door een groeiend aantal (student)reizigers.

Het bureau heeft ook onderzocht hoe het kan dat de reizigersinkomsten terugliepen, terwijl de reizigersaantallen een stijging lieten zien. Dit komt door gratis reizende studenten, maar ook door de invoering van de chipknip. Het bureau spreekt van een ‘chipkaartdip’ : bij strippenkaarten werd eerst betaald en vervolgens de reis gemaakt, bij de OV-chipkaart is het precies
andersom.

Om het tekort op te vangen, zal het bureau moeten bezuinigen. Hoe die bezuinigingen eruit gaan zien, is nog niet bekend.