nieuws

19 jan 2002, 00:12

Ouwerkerk terug naar Groningen voor pikant dagboek ex-wethouder

Burgemeester Ouwerkerk keert terug voor Groningen. Maar niet voor lang. Want hij komt hier slechts enkele uren om officieel het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van een pikant dagboek van een ex-wethouder van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Die ex-wethouder is Klaas Swaak (PvdA). Deze trad in 1998 af, nadat hij het jaar er voor ernstig onder vuur was komen te liggen omdat hij er maar niet in slaagde om orde op zaken te stellen bij de sociale dienst. Swaak heeft in het laatste jaar dat hij wethouder was een dagboek bijgehouden. Dat is nu uitgebracht door Boekhandel Godert Walter. Deze boekhandel in de Oude Ebbingestraat is ook de zaak waar Ouwerkerk het eerste exemplaar zaterdagmiddag 19 januari om vijf uur aangeboden krijgt.
Schrijvende wethouders zijn zeer zeldzaam in Nederland, en zeker in Groningen. Er zijn slechts twee voorbeelden bekend van dagboeken van stad-Groningse politici.
In het boek gaat Swaak in op zaken die ook nu nog actueel zijn, zoals de Grote Markt of de inrichting van het Europapark. Maar ook geeft het boek een fraai tijdsbeeld, omdat Swaak ook de ontwikkelingen rond de Oosterpark-rellen en de nasleep voor Ouwerkerk er in heeft bijgehouden. Verder geeft het een aardige inkijkje in de ‘collegiale’ verhoudingen in het college van B en W, waar niet altijd een poldermodel heerst en waar wel degelijk politiek strijd wordt geleverd. Er heerst geen ouwe-jongens-krentebrood-sfeertje:
Een passage: ‘De drugsnota van René Paas wordt door Willem Smink en Henk Pijlman vakkundig onderuit gehaald. René slaat wel terug, maar met te korte armen. Teleurgesteld moet hij er genoegen mee nemen dat hij er de volgende dag op terug mag komen’.