nieuws

06 jul 2000, 00:12

Ouders vermiste Jolanda Meijer eisen inzage in dossiers OM

De ouders van de sinds februari 1998 vermiste Groningse prostituee Jolanda Meijer eisen inzage in de justitiële stukken over de verdwijning van hun dochter. Ze hebben de indruk dat de politie niets meer doet om de vermissing tot een oplossing te brengen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak overgedragen aan het ‘cold case squad’ dat zich toelegt op oudere onopgeloste misdrijven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een brief aan de Groningse hoofdofficier van justitie mr. H. Moraal hebben de ouders kenbaar gemaakt vraagtekens te zetten bij de kwaliteit van het onderzoek. ‘Ze leven al meer dan twee jaar lang in onzekerheid en hopen dat ze wellicht iets opmerken dat justitie over het hoofd heeft gezien’, verklaart advocaat mr. H. Dontje het verzoek van de ouders. ‘Bovendien willen ze zelf vast kunnen stellen dat de politie alles in het werk heeft gesteld om een opsporing te bewerkstelligen.’
Meijer, die wanneer ze nog leeft 37 jaar moet zijn, werd voor het laatste gezien op 7 februari 1998. Ze werkte toen als tippelaarster om aan geld te komen voor haar verslaving aan heroïne. Hoewel haar lichaam nooit is gevonden, houdt de politie er wel ernstig rekening mee dat ze het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Ook haar ouders vermoeden met aan stelligheid grenzende zekerheid dat haar verdwijning verband houdt met een aantal eerder vermoorde Groningse prostituees. De meeste onopgeloste zaken zijn inmiddels aan het ‘cold case squad’ overgedragen.
Naast het hernieuwen van het onderzoek wordt ook de 29-jarige Henk S., die twee weken geleden door het ‘cold case team’ werd ontmaskerd als moordenaar van de 17-jarige studente Anne de Ruijter de Wildt, aan de tand gevoeld over de verdwijning van tippelaarster Meijer. ‘De link tussen Henk S. en de verdwenen vrouw kan niet expliciet worden gelegd’, nuanceert een woordvoerder. ‘Maar er wordt zeker nagegaan bij welke andere onopgeloste zaken hij betrokken zou kunnen zijn.’
Het OM laat in het midden of de ouders inzage krijgen in de dossiers omtrent de verdwijning. ‘Eerst moet het ‘cold case squad’ rustig onderzoek kunnen verrichten, daarna kijken we verder’, aldus een woordvoerder.