nieuws

19 nov 2009, 09:09

Oude beuken Stadspark worden gekapt

De gemeente gaat ongeveer 170 beuken kappen aan de Concourslaan, de entrée van het Stadspark. Als dat niet gebeurt, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. De wortels van de bomen groeien slecht en daardoor kunnen ze makkelijk omvallen. Ongeveer 170 jonge bomen worden uit de grond genomen en krijgen een nieuwe bestemming. Daarmee hoopt de gemeente te verkomen dat ook die bomen op termijn voor gevaar zorgen. De beuken maken plaats voor ongeveer 400 lindebomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens wethouder Jannie Visser is de situatie onhoudbaar. Door een slechte waterhuishouding en grondsamenstelling treedt er wortelsterfte op. De in de afgelopen jaren aangeplante jonge beuken slaan onvoldoende aan. “We hebben de beslissing genomen met bloedend hart”, legt ze uit. “Het werd gewoon te gevaarlijk, met een stevige wind zou een slechte beuk zomaar kunnen omwaaien.”

Volgens specialisten lenen lindebomen zich wel voor de grondomstandigheden. Volgend jaar wordt begonnen met de kap en het herplaatsen van de beuken. De gemeente hoopt dat het volledig vervangen van de bomen weer leidt tot een mooie uniforme bomenlaan.

Op 2 december is er voor Stadjers een informatiebijeenkomst bij de dienst ROEZ aan het Zuiderdiep.