Nieuws

Oud-wethouder van Groningen, Ypke Gietema, tegen Regio-tram

De Groningse oud-wethouder van ruimtelijke ordening, Ypke Gietema (70), is tegen de komst van een Regio-tram naar Groningen. Volgens de oud-wethouder is zo’n tram veel te fors en te lomp voor de binnenstad. ‘Een regiotram is geen tram maar een trein, veel te kolossaal voor de binnenstad’. Gietema zegt dat op de website van tegenstanders van een tram in Groningen, in een gesprek met Johan Mostertman. Enkele passages:


Leestijd: 1 minuut

‘Gietema’ s weerzin tegen de tram is ongeveer een jaar geleden begonnen toen hij lopend op de Grote Markt aankwam en daar voor het eerst het protomodel van de daar opgestelde brede regiotram zag staan. Moet dat IMMENSE ding door de binnenstad van Groningen? Het is geen tram maar een trein, dacht Ypke en daar is onze binnenstad te mooi voor. Het is een verstoring van de binnenstad en dat ziet hij liever niet gebeuren. Het centrum beslaat een vierkante kilometer en hij ziet het niet zitten die ruimte nog drukker te maken. ”

Kolossaal

‘Wat de openbare ruimte betreft vindt hij bovendien dat nu de Oostwand van de Grote Markt richting Stadhuis wordt opgeschoven er nog minder ruimte vrijkomt voor zo’n kolossale tram.
Hij spreekt weinigen in Groningen die enthousiast zijn over het tramplan. Hij begrijpt Mevrouw Dekker (wethouder) in deze dan ook niet wat haar beweegt om dit project door te zetten. Hij is beslist niet negatief over haar functioneren, maar vindt wel dat zij het tramplan zou moeten opgeven.’’

Bron:  www.tramnoway.nl