nieuws

13 jan 2003, 00:12

Oud-wethouder Swaak: Openbare Bibliotheek naar Grote Markt

Oud-wethouder van cultuur Klaas Swaak (PvdA) is een van de 83 Groningers die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de gemeente om ideeën in te dienen voor een nieuwe invulling van de oostzijde van de Grote Markt. Wat betreft Klaas Swaak is het een goed ide om de openbare bibliotheek, nu nog gevestigd in de Boteringestraat, te verplaatsen naar de oostzijde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij de bibliotheek zelf vindt men het ook nog niet zo’n gek idee. Medewerkster Jeanette Straatemeijer blijkt namelijk met hetzelfde voorstel te zijn gekomen. Ze wijst er op dat de bibliotheek tienduizenden bezoekers per maand trekt, en daarmee kan zorgen voor de gewenste levendigheid aan de oostzijde van de Grote Markt.
Een en ander blijkt uit een interview met Chris Vogelzang van de gemeente Groningen, projectleider van het Grote Markt-project. In een artikel in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 11 januari laat hij weten onder de indruk te zijn van het aantal ingezonden ideeën voor de Grote Markt oostzijde. Volens hem zitten er interessante suggesties bij waar men zelf niet opgekomen was.
Als neutrale projecteider noemt Vogelzang geen idee dat hem in het bijzonder aanspreekt. Maar hij is wel onder de indruk van het feit dat sommige inzenders hun ideeën zeer verzorgd hebben ingediend, op een manier waarvoor een architect zich niet zou hoeven te schamen. Het voorstel van de Groningen City Club noemt hij als voorbeeld van een plan waar men zeer serieus mee bezig is geweest en waar een origineel verhaal van is gemaakt.