nieuws

17 dec 2010, 10:10

Oud-wethouder Gietema tegen Groninger Forum; Swaak: ‘Aanpak Grote Markt oostzijde moet wel doorgaan’

Oud-wethouder Ypke Gietema van Groningen, ooit de drijvende kracht achter de nieuwbouw van het Groninger Museum, steunt de bezwaren tegen het Groninger Forum. Dat meldt vandaag het Dagblad van het Noorden. Ook een andere oud-wethouder van Groningen, Klaas Swaak, reageert vandaag op de verwikkelingen rond het Groninger Forum. In zijn blog, onder meer te vinden op de GIC, stelt hij dat de verdere ontwikkeling van de Grote Markt-plannen en de vernieuwing van de oostwand, wel gewoon door moet gaan, maar dan zonder Forum. Swaak schrijft onder meer:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“De gemeenteraad van Groningen volgt in meerderheid de inzet van het College van BenW door middel van een gerechtelijke uitspraak het subsidie alsnog af te dwingen. Die meerderheid is niet in staat z’n politieke verlies te nemen en zoekt nu via de bestuursrechter z’n gelijk.

De huid is echter verkocht voordat de beer is geschoten. De gemeenteraad van Groningen kon weten dat het College van GS bij majeure beslissingen het besluit aan Provinciale Staten laat. De raad had eerst de uitgaven in verband met het Forum moeten en kunnen doen als de inkomsten veilig gesteld waren. Dat was niet het geval. Dat men de schade nu wil verhalen op de provincie, lijkt me kansloos.


Bovendien: het Forum mag afgeschoten zijn, de rest van de plannen niet. Daar kan mee doorgegaan worden. De parkeerbak kan gebouwd worden zonder een Forum er boven op. Daar is de bereikbaarheid van de Binnenstad mee gebaat. Voor de studentensociëteit en het hotel liggen de plannen ook vast. In een aangepast stedenbouwkundig plan kunnen in het vrijgevallen gebied de kunstenopleidingen van de Hanzehogeschool geconcentreerd worden – een krachtiger culturele impuls voor de stad en voor de creatieve economie is moeilijk denkbaar. Kortom: een voordelige ruil voor de stad. En passend binnen het Regionaal Economisch Plan.


Voorlopig zullen de voorstanders van het Groninger Forum nog wel doorgaan. Van Twist vindt dat hij nog beter had moeten uitleggen wat het Forum betekent. Na jaren uitleg moet het nog weer uitgelegd worden, terwijl al z’n praatjes geen gaatjes hebben gevuld. Overigens: is hij bereid bij de komende cultuurbezuinigingen (minstens) een kwart van zijn museumbudget af te staan aan de exploitatie van het Forum? Ik zie hem z’n eigen dromen niet financieren.


Het wordt tijd voor nuchterheid. De stad Groningen heeft te kostbare ambities en zal zich moeten beperken om het beleid betaalbaar te houden. Van de stadsuitleg in Meerstad moet de rekening al betaald worden; van de tram en de zuidelijke ringweg krijgen we die nog. Het risico van het Groninger Forum kan gelukkig geschrapt worden. Een eerste belangrijke stap waarmee de Staten van Groningen de stad een grote dienst bewezen. Nu de gemeenteraad nog! “

 www.klaasswaak.nl