nieuws

13 sep 2008, 19:07

Oud-Dutchbatters en inwoners Srebrenica lopen Run Winschoten

Oud-Dutchbatters en inwoners van Srebrenica hebben zaterdag gezamenlijk meegedaan aan de Run van Winschoten. De veteranen en inwoners hebben zo geld ingezameld voor verschillende projecten in Srebrenica.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee oud-Dutchbatters deden samen met medewerkers van de gemeenten Winschoten en Huemen en medewerkers van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en IKV Pax Christi mee aan de estafetteloop. Onder de deelnemende delegatie uit Srebrenica waren burgermeester Malkic, een wethouder en een in Nederland woonachtige vluchtelinge.

De sportieve inspanning is onderdeel van een samenwerking tussen de gemeenten Srebrenica, Winschoten en Heumen. Met steun van IKV Pax Christi vonden vanwege die samenwerking de afgelopen jaren over en weer diverse bezoeken plaats.

Volgens Puco Danilovich van IKV Pax Christi zijn door de wedstrijd de onderlinge contacten verbeterd. ,,Deze ontmoeting zal bijdragen aan het weghalen van de barrières die de Dutchtbatters en de nabestaanden scheidt.''

Danilovich beschreef de onderlinge sfeer als hartelijk. ,,Er werd veel gepraat, en herinneringen opgehaald en soms gelachen. Dit was fantastisch om te zien.''

Oud-Dutchbatter Adje Annakotta vindt dat het contact door de wedstrijd sterker is geworden. ‘Het is soms heel emotioneel, maar de ontmoeting verliep goed. De mensen uit Srebrenica zijn positief.’ De deelnemende partijen hebben aangegeven in de toekomst meer van dit soort ontmoetingen te willen organiseren.