nieuws

26 jul 2010, 13:01

Oud-Commissaris der Koningin Henk Vonhoff (79) overleden

De oud-Groninger Commissaris der Koningin Henk Vonhoff is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Vonhoff was Commissaris der Koningin in Groningen van 1980 tot 1996. Hij kreeg in die functie onder meer veel bekendheid vanwege een ruzie met Neelie Smit-Kroes over de verplaatsing van de KPN-top naar Groningen. Ook zijn stem kreeg grote bekendheid vanwege het inspreken van de tekst: ‘Er gaat niets boven Groningen!’. Vonhoff was een Commissaris met zeer veel gezag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hendrik (Henk) Johan Lubert Vonhoff (Amsterdam, 22 juni 1931 - 25 juli 2010) was lid van de liberale VVD sinds de oprichting in 1948, daarvoor aspirant-lid van de Partij van de Vrijheid, één van de voorgangers van de VVD. Tevens was hij van 1995 tot 2001 bijzonder hoogleraar arbeidsvoorwaardenbeleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Vanuit zijn opleiding was Vonhoff, die in Amsterdam de HBS en daarna een m.o. geschiedenis volgde en in de periode 1957-1957 als geschiedenisleraar werkzaam was, een autoriteit op het gebied van de vaderlandse geschiedenis.
Zijn ervaringen in de laatste oorlogsjaren, waar hij zich het lot van ondervoede kinderen aantrok, leidden hem ertoe lid te worden van de nieuwe Partij van de Vrijheid en later de VVD, waar hij zich opwerkte tot prominent. In 1967 kwam hij in de Tweede Kamer terecht. Na vier jaar Kamerlidmaatschap, werd Vonhoff in 1971 hij staatssecretaris van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk waarbij hij zijn minister (Piet Engels) overvleugelde.
Van 1974 tot 1980 was hij burgemeester van Utrecht.
Later, als commissaris van de koningin, was hij zestien jaar lang het boegbeeld van de provincie Groningen. In 1986 kon hij de ministerspost van Defensie krijgen in het tweede kabinet-Lubbers maar sloeg dit af. Zijn post in Groningen zou naar een PvdA'er gaan en de door hem in gang gezette komst van het PTT-hoofdkantoor naar Groningen zou direct worden afgebroken door opponenten als Neelie Kroes en Onno Ruding. Hij kon niet anders dan in Groningen blijven, zo concludeerde hij.
Vonhoff was getrouwd met Louise Luijendijk en samen hadden ze twee dochters en een zoon (1957, 1958, 1961). In 1999 op vakantie in Denemarken, werd hij getroffen door een gescheurde aorta, waarvan hij wonderwel herstelde. Henk Vonhoff overleed op 25 juli 2010 na een kort ziekbed.