nieuws

03 jan 2008, 20:08

Oud-burgemeester geeft Koninklijke onderscheiding terug

Oud-burgemeester Leegwater van het Groningse Scheemda en Kloosterburen heeft zijn Koninklijke onderscheiding teruggegeven. Leegwater werd onlangs benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’, maar besloot het lintje een paar dagen later weer in te leveren met de mededeling dat hij zich door zijn benoeming tot lid ‘miskend, vernederd en beledigd’ voelde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Leegwater deed hij dit op aandringen van onder meer de vice-voorzitter van het Nederlands Burgemeesterselftal, Hans van der Laan. ,,Volgens hem zou ik minimaal tot ridder of commandeur moeten worden benoemd en is het een belediging me af te laten schepen met de titel ‘Lid’’’, laat de oud-burgemeester weten.


Volgens een woordvoerster van de Kanselarij der Nederlandse Orden en Kapittel voor de Civiele Orden gebeurt het ‘bijna nooit’ dat iemand zijn lintje weer terug geeft. Het besluit wordt weer ongedaan gemaakt. Mocht iemand ooit weer een lintje voor Leegwater aanvragen, dan kan hij het wel vergeten. ,,Eens geweigerd, altijd geweigerd”, aldus de woordvoerster van de Kanselarij. Toch geeft Leegwater de hoop nog niet op. ,,Hans van der Laan heeft me beloofd dat hij alles op alles zou zetten voor een hogere onderscheiding.’’.