nieuws

03 feb 2003, 00:12

‘Otter in Nederland niet uitgestorven: nog steeds otters in Paterswoldse Meer’

De otter in Nederland is nog niet uitgestorven. In het Paterswolde Meer leeft nog steeds een wilde Nederlandse otter, evenals in het Friesecheveen. Dat zegt een inwoner van Paterswolde vandaag in het Dagblad van het Noorden. Hij krijgt steun van een andere inwoner uit Paterswolde die tegenover ons bevestigt dat hij recent nog ottersporen heeft gezien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De opmerking over de otters is zeker voor natuurliefhebbers zeer opmerkelijk, omdat tot nu toe altijd is aangenomen dat in 1986 de allerlaatste otter in Nederland is uitgestorven. Dat gebeurde bij een botsing met een auto in Friesland.
Sindsdien zijn er diverse initiatieven genomen om de otter terug te krijgen in Nederland. Zo is in Leeuwarden het otterpark Aqualutra opgericht.. En onlangs werden in Overijssel in de weerribben 15 otters uit oost-Europa uitgezet. Daarvan werd er vorige week eentje doodgereden in het Groningse Stedum.
In het Dagblad van het Noorden meldt Flip ter Steeg (78) uit Paterswolde echter dat er nog steeds otters zitten bij het Paterswoldse Meer. Het gaat om een paartje, waarvan het mannetje in het Paterwoldse Meer zwemt en het vrouwtje in het Friescheveen. Frits van Maanen (75) uit Paterswoilde bevestigt tegenover ons dat hij recent sporen heeft gezien van otters nabij het Paterswoldse Meer. Hij zegt die sporen een half jaar geleden te hebben gezien.
Overigens zijn er geen foto’s beschikbaar van de laatste Nederlandse otters. Van officiële zijde is er dan ook geen bevestiging te krijgen van de waarnemingen van de twee inwoners van Paterswolde.
Een Nederlandse otter-deskundige heeft toch twijfel aan de waarnemingen. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat de twee otters in twaalf jaar tijd niet door andere mensen zijn gesignaleerd’. Volgens hem komen er veel vaker meldingen binnen van otters die gesignaleerd zouden zijn. In 95 procent van de gevallen gaat het dan om de Amerikaanse nerts. ‘Maar goed, je kunt nooit uitsluiten dat er nog otters zijn bij het Paterswoldse meer. Maar dan heb je toch bewijzen nodig, bijvoorbeeld ontlasting. En daar moeten we nu eerst maar naar op zoek’.