nieuws

17 jun 2002, 00:12

Organisatie Gironingen heeft tekort van €420 duizend

De organisatie van de start van de Giro d’Italia in Groningen kampt met een tekort van 420 duizend. Gemeente en provincie hebben afgesproken het tekort onder elkaar te verdelen. Daarnaast moet de gemeente nog eens 130 duizend euro bijdragen voor extra kosten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente en provincie zeiden vooraf dat zij de Stichting Gironingen in geval van een tekort niet te hulp zouden schieten, maar doen dat nu toch. Ze zeggen dat zij de organisatie niet op de blaren willen laten zittenen ze willen dat langdurig financieel gesteggel achteraf een smet werpt op het in hun ogen succesvolle wielerevenement.
Het tekort is grotendeels het gevolg van tegenvallende sponsorinkomsten. De organisatie had op anderhalf miljoen euro sponsorgeld gerekend. Dat werd slechts een half miljoen. Volgens burgemeester Wallage is dit het gevolg van de ijle economische structuur in het Noorden, waardoor steeds bij dezelfde sponsors moet worden aangeklopt.
Organisatie en politici vinden dat de landelijke en internationale media-aandacht voor de Gironingen de hoge kosten rechtvaardigen. Volgens Wallage is het onmogelijk om in het Noorden evenementen van dit formaat te organiseren als niemand bereid is bepaalde financiële risico’s te nemen.
Gemeente en provincie vinden niet dat zij de begroting van de Stichting Gironingen vooraf niet zorgvuldig genoeg hebben bestudeerd. “De Giro-organisatie in Italië heeft zelfs complimenten gemaakt over de begroting”, aldus wethouder R. Paas van sport. Volgens gedeputeerde H. Bleeker heeft de stichting organisatorisch een topprestatie neergezet, maar ‘bungelt zij financieel gezien onderaan de eredivisie’.