Nieuws

Opzienbarend Gronings onderzoek: stroom uit plastic zonnecellen

Groningse onderzoekers hebben meegewerkt aan een groot internationaal onderzoek om stroom op te wekken met behulp van plastic zonnecellen. De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend, omdat het gaat om nieuwe kennis, die de deur opent naar een hogere stroomopbrengst van deze duurzame vorm van elektriciteitswinning.


Leestijd: 1 minuut

In een online-publicatie van Science beschrijven wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit van Cambridge (Engeland) en Mons (België) deze week een onderzoek naar het natuurkundige mechanisme waarmee plastic zonnecellen stroom leveren. Ze ontdekten een cruciale stap in de ladingsoverdracht die verklaart waarom slechts een deel van de overdracht heel efficiënt is.

De natuurkundigen hopen op een doorbraak: ‘Onze nieuwe kijk op het mechanisme van stroomgeneratie zal belangrijk zijn bij de materiaalkeuze van de volgende generatie plastic zonnecellen. Die kunnen daardoor veel efficiënter zijn dan de huidige.’

Massaproductie

Normale zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Ze zijn al een flink aantal jaren op de markt; het tot nu hoogst gerealiseerd rendement ligt op 28 procent. Nieuw en net op de markt verschenen zijn zonnecellen van plastic. De opbrengst daarvan is lager, maar ze houden een belofte voor de toekomst in, namelijk die van goedkope massaproductie. Met eindeloze velden plastic zonnecellen zouden de woestijnen van nu de elektriciteitscentrales van de 21ste eeuw kunnen worden.