nieuws

25 jul 2002, 00:12

Opzettelijke botsing redt onwel geraakte vrouw

Een doortastende automobilist heeft woensdagmorgen met zijn eigen auto ‘bumper op bumper’ een rijdende wagen tot stilstand gebracht, waarvan de bestuurster onwel was geworden. Zijn snelle ingrijpen op de Rijksweg in Groningen heeft mogelijk erger voorkomen. ''Een dappere actie'', stelt de Regiopolitie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rond elf uur woensdagmorgen zag taxateur Ype van den Oever van de bekende makelaardij Meeùs, op weg naar Delfzijl, dat er iets behoorlijk mis was met een opvallend langzaam rijdende auto voor hem. Er was iets aan de hand met de chauffeur van de wagen, dat was duidelijk. ‘’Ze rolde onder meer met haar hoofd, dus het was mis,’’ vertelt hij.
Snel bedacht hij dat haar auto als het ware ‘bumper op bumper’ afgeremd kon worden. ‘’Ze zal mogelijk in de eerste of tweede versnelling hebben gestaan. Ik besloot haar met mijn auto af te remmen.’’ Met deze onorthodoxe oplossing wist hij de onbestuurde auto vlot stil te krijgen. ‘’Ik denk dat haar auto nog ongeveer vijftien kilometer per uur zal hebben gereden. Als ze veel sneller had gereden, had het niet meer zo gekund. Nu waren zowel haar als mijn bumper ontzet, dus de schade valt mee. Toch kwam de klap een stuk harder aan dan ik had verwacht’’, vertelt hij over de opzettelijk veroorzaakte opzienbarende aanrijding.
Toegesnelde hulpverleners verzorgden de vrouw langs de weg. Ze werd met de ambulance weggebracht. Van den Oever heeft haar nog niet gesproken. De politie meldde donderdagmorgen dat ze een epileptische aanval heeft gehad, iets dat in het verkeer bijna nooit voorkomt. Het is nog niet bekend hoe het nu met de bestuurster is. De Hulpverleningsdiensten konden daar niets over zeggen. De Regiopolitie Groningen stelde donderdagmorgen dat het 'een goede actie' was. ''Hoeveel mensen zouden dit gedaan hebben?'', vraagt een politiewoordvoerder zich af. Het verbaast hem niet dat de klap de taxateur, ondanks de lage snelheid, toch nog zo tegenviel. ''Mensen verkijken zich daar op. Soms raken mensen behoorlijk gewond, bijvoorbeeld aan de nek, als ze met zulke snelheden een botsing krijgen''.