nieuws

19 jan 2009, 10:10

Opvolging Wallage ‘op kortzichtige wijze onderling geregeld’

Wie wordt de opvolger van burgemeester Wallage? De vraag is actueel geworden sinds burgemeester Wallage vorige maand aankondigde in de loop van het jaar met pensioen te willen gaan. Achter de schermen is nu al een strijd ontbrand over de vraag of de nieuwe burgemeester opnieuw van PvdA-huize moet zijn. Volgens de fractie van D66 gebeurt dat op ‘kortzichtige’ en ‘verkeerde ‘wijze, zo meldt D66 fractievoorzitter Elco van der Wilt in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). Hij schrijft er:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

(…) ‘’Ik kan u verklappen, achter de schermen wordt al driftig overlegd, of nee ik moet zeggen, de coalitie overlegt achter de schermen al driftig. Ik geef u op een briefje, die willen een “slagvaardige” kleine commissie, met wethouders en gemeentesecretaris als “adviseurs”. Zo zal getracht worden de rol van de oppositie te minimaliseren. Verkeerd en kortzichtig.

Vekeerd


Verkeerd omdat wij niet voor onszelf een burgemeester kiezen maar voor de stad. Veel logischer zou zijn om de stad dus te betrekken bij onze zoektocht naar een nieuwe burgemeester. D66 loopt niet weg voor een referendum, het kan nog steeds. Groningen staat immers bekend om succesvolle referenda, dus waarom niet? Maar wanneer dat niet haalbaar is, organiseer op zijn minst een publieksenquête en vraag aan de stad wat voor burgemeester ze willen.

Kortzichtig


Kortzichtig, omdat de nieuwe burgemeester maar een klein jaartje met de huidige politieke verhoudingen zal werken. In 2010 zullen de verhoudingen radicaal anders zijn. Ik moet nog zien of de coalitie in deze dieprode kleur zal voortbestaan. Als het aan D66 ligt in ieder geval niet. Veel wijzer is het dus om een breed gedragen kandidaat aan te stellen. Dat vraagt om een vertrouwenscommissie bestaande uit alle fractievoorzitters en zo min mogelijk inmenging van huidige bestuurders.’’

www.dsg.nl