nieuws

13 nov 2011, 21:09

Grote Markt : oostzijde heeft hartveroverend ontwerp nodig

De Grote Markt in Groningen heeft er een opmerkelijk, kleurrijk gebouw bij gekregen (Zie video). Het gaat om een tijdelijk onderkomen van de VVV, dat er later deze maand haar intrek in neemt. De VVV verhuist omdat haar kantoorpand aan de Grote Markt oostzijde gesloopt gaat worden. Het opmerkelijke bouwsel op de Grote Markt is voorzien van de oude blauwe

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

beplating van het Groninger Museum en zal ongeveer vijf jaar blijven staan. Dan moet het Groninger Forum klaar zijn.

Overigens komt in de andere helft van het opmerkelijke gebouw een informatiecentrum. waar iedereen informatie kan krijgen over de bouwprojecten Groninger Forum, oostwand & tram.

Heel belangrijk is straks het antwoord op de vraag: hoe gaat de nieuwe oostwand er uit zien? Behalve het Groninger Forum is alleen het ontwerp voor het pand van Vindicat (links in de oostwand) klaar. Voor de rest van de oostzijde moeten nog architecten worden aangezocht.

Het is de vraag of zij dan zullen zorgen voor een mooi ontwerp voor de oostwand. Het is opmerkelijk dat de discussie in Groningen steeds is gegaan over het Groninger Forum, maar dat er nog steeds weinig bekend is over misschien wel het meest opvallende onderdeel van de hele vernieuwing van de Grote Markt: hoe gaat de oostwand er eigenlijk uit zien?

Bij een verkeerde architectenkeuze of bij middelmatige ontwerpen kan de hele vernieuwing van de Grote Markt een dramatische mislukking worden, een reusachtige gemiste, eenmalige kans.

Maar met een fraai ontwerp, waarbij duidelijk rekening wordt gehouden met het feit dat Groningen een historische binnenstad heeft, zou de nieuwe oostzijde ook best schitterend kunnen worden.

We gaan spannende jaren tegemoet, dat is in elk geval wel zeker.