nieuws

03 okt 2012, 17:05

Opstelten: onderzoek Cohen zo snel mogelijk

Het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebook-rellen in Haren moet zo snel mogelijk, maar wel ,,zorgvuldig en gedegen” worden uitgevoerd. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) woensdag tijdens een bezoek aan het Groningse dorp, dat anderhalve week geleden het toneel was van heftige rellen. Hij kon geen datum noemen waarop het onderzoek moet zijn afgerond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Opstelten sprak met burgemeester Rob Bats, korpschef Oscar Dros en hoofdofficier van justitie Hessel Schuth. Verder maakte de minister een wandeling door Haren, waarbij hij een bezoek bracht aan de Stationsweg en aan de supermarkt die tijdens de rellen ten prooi viel aan plunderaars.

Volgens Opstelten mag het onderzoek onder leiding van Cohen geen ,,vluggertje” worden. Wel is het volgens hem belangrijk dat er zo snel mogelijk aanbevelingen uit naar voren komen waar de burgemeesters in Nederland in dit soort situaties wat aan hebben. De politiebonden NPB en ACP vonden het half jaar, dat Cohen voor het onderzoek zei nodig te hebben, te lang.

De minister zei verder dat de ,,raddraaiers” zo snel mogelijk gepakt worden en dat de schade op hen verhaald moet worden. ,,We moeten pakken wie we te pakken kunnen krijgen.”

Volgens Opstelten was hij onder de indruk van gesprekken met politiemensen die tijdens de relnacht ,,te maken hebben gehad met groot geweld, tegen hen gericht.” ,,Als Nederland kunnen we trots zijn op deze dienders.”