nieuws

21 apr 2008, 14:02

Opnieuw virologisch onderzoek in Groningse hiv-zaak

In de Groningse hiv-zaak zal opnieuw een virologisch onderzoek plaatsvinden. Dat heeft de rechtbank in Groningen vanmiddag tijdens een pro-formazitting bepaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het OM verdenkt de 49-jarige Peter M. uit Scharmer en zijn 48-jarige partner Wim D. sinds mei 2007 ervan, samen met de 39-jarige Hans J.
uit Groningen, meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal slachtoffers via injectiespuiten hiv-besmet bloed toegediend.

Volgens de advocaten van de verdachten zijn er in het eerste onderzoek, waarin is onderzocht of er contact is geweest tussen de verdachten en de slachtoffers, fouten gemaakt. Ook zou het onderzoek niet objectief zijn geweest. Door het tegenonderzoek zal het nog maanden duren voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Met het virologisch onderzoek kan worden bepaald of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen hetzelfde is als dat van de daders. De bloedmonsters van de veertien mannelijke slachtoffers en die van de drie verdachten zullen naar de universiteit van Leuven worden gebracht voor een tweede onderzoek.

M. en J. zijn de hoofdverdachten in de zaak. Zij worden ervan verdacht de slachtoffers opzettelijk zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht, door ze met hiv te besmetten. D. zorgde er volgens de officier van justitie voor dat voor de seksfeesten via internet contact werd gelegd met de latere slachtoffers. Ook haalde hij verdovende middelen voor M. en J. Hem wordt het medeplegen van de misdrijven ten laste gelegd.

De verdachten blijven in voorarrest tot 16 juli. Dan zal de voortgang van de zaak opnieuw worden besproken tijdens een pro-formazitting.