nieuws

08 okt 2009, 16:04

Opnieuw markante nieuwbouw voor Stad: ontwerp bekend voor nieuwe Sociale Dienst Groningen

Opnieuw krijgt Groningen er markante architectuur bij. Althans: in Groningen is het ontwerp gepresenteerd voor de nieuwbouw van de Sociale Dienst (SoZaWe), die nu nog is gehuisvest in de Zwarte Doos. Die dienst gaat dat verouderde pand verlaten en krijgt een volledig nieuw gebouw bij de Euroborg. Wethouder Peter Verschuren maakte donderdagmiddag bekend dat Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam het nieuwe gebouw gaan ontwerpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meyer en Van Schooten Architecten zijn onder meer ontwerpers van het gebouw van het Ministerie van Financiën in Den Haag en het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Het bureau behoorde met drie andere architectenbureau’s tot de kanshebbers voor de nieuwbouw. Een selectiecommissie adviseerde het college de opdracht voor de nieuwbouw te gunnen aan Meyer en Van Schooten Architecten. Het college van B&W heeft besloten dit advies over te nemen.

Architectonische uitgangspunten


Het nieuwe kantoor van SOZAWE wordt een uitnodigend en transparant gebouw, van 17.000 m².
Transparante entrees dragen bij aan het laagdrempeling karakter van SOZAWE, waar mensen terecht kunnen met hun vragen over werk, inburgering, zorg en welzijn, inkomen en onderwijs.
In het gebouw komen twee grote ontmoetingsruimten. Een plein met de marktplaats voor klanten en bezoekers en een binnentuin voor het personeel. Het gebouw krijgt een frisse, lichte en vriendelijke uitstraling met veel ruimte voor daglicht.

Omgeving en bereikbaarheid


Het kantoor van SOZAWE maakt onderdeel uit van de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Europapark en vormt de centrale schakel tussen het woongebied De Linie en het kantorengebied Helperpark. SOZAWE krijgt een prominente plek aan het stationsplein waar in 2011 het definitieve station Europapark geopend wordt. Dit maakt dat het pand zowel met de fiets, de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar is.

Duurzaamheid


De nieuwbouw voor SOZAWE onderscheidt zich door haar duurzame karakter. Dit komt o.a. tot uitdrukking door toepassing van groene balkons, dakterrassen en sedumdaken. Die zorgen voor een vriendelijk beeld en een zichtbare duurzame uitstraling van het gebouw. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zonnecollectoren, koude- en warmteopslag en de opvang van regenwater.
Ook in het interieur zal veel groen worden toegepast in de vorm van binnentuinen en atria die bijdragen aan een natuurlijk binnenklimaat.

Planning


De nieuwbouw start in het najaar 2011. In het najaar van 2013 moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Dan verhuist SOZAWE van de ‘Zwarte Doos’ aan de Eendrachtskade naar het Europapark.