nieuws

07 mei 2010, 10:10

Opnieuw branden in Groningen: café en winkelcentrum in Winschoten

Opnieuw branden in de provincie Groningen: gisteren was het zeer druk voor de brandweer in oost-Groningen, en dan met name de brandweer in Winschoten. Ze moesten twee keer uitrukken voor verschillende branden. De eerste brand woedde in cafe Hesselbril aan de Grintweg. Toen de slangen daar nog maar nauwelijks waren ingepakt bleek er brand te zijn in winkelcentrum 't Rond in het centrum van Winschoten. De eerste brand zorgde voor veel schade, de tweede veroorzaakte vooral veel overlast voor de ondernemers en het winkelend publiek. Er is geen indicatie voor brandstichting; bij de brand in het winkelcentrum was sprake van kortsluiting.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Cafebrand
De eerste melding kwam om 11.10 uur binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer in Groningen. Er kwam rook onder het dak vandaan bij cafe Hesselbril aan de Grintweg. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Op het moment van uitbreken van de brand waren de bewoonster en twee honden aanwezig. Zij konden zich op tijd in veiligheid brengen.
In korte tijd brandde de bovenverdieping, het woongedeelte, volledig uit. Het cafe op de begane grond kon worden behouden, maar daar is veel rook- en waterschade. Omdat het een vrijstaand pand betrof was er geen gevaar voor de omgeving. Bij de bestrijding van de brand zijn twee tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Over de oorzaak is op dit moment nog niets bekend.
Winkelcentrum
De brandweer was nog bezig met opruimen aan de Grintweg, toen er een melding kwam van het automatisch brandalarm van winkelcentrum 't Rond. Nadat bleek dat er daadwerkelijk brand was, is uit voorzorg opgeschaald naar 'middel brand', vanwege de aard van het gebouw. De brandweer uit Oude Pekela schoot daarom de collega's uit Winschoten te hulp. Alle winkels in het winkelcentrum moesten uit voorzorg hun filialen ontruimen.
Toen de brandweer arriveerde was er nog nauwelijks sprak van vuur. Voor de zekerheid werd het plafond in de hal nat gehouden, op de plek waar wel vlammen waren gezien. Met behulp van een hoogwerker is vervolgens een deel van het plafond gesloopd. Hier werd een deel van de verlichting aangetroffen waar kortsluiting in was geweest. Gelukkig heeft het vuur zich nauwelijks kunnen uitbreiden.
Nadat ook de technische recherche van de politie de installatie en het plafond had onderzocht, werd het pand overgedragen aan de eigenaar. Na enige schoonmaakwerkzaamheden konden de winkels in de loop van de middag hun deuren weer openen.