nieuws

07 nov 2012, 10:10

Opnieuw aanhoudingen na Facebookfeest Haren

Er zijn nog eens tien jongeren aangehouden naar aanleiding van het uit de hand gelopen Facebookfeestje in Haren. De tien konden in de boeien worden geslagen nadat ze vorige week herkenbaar in beeld werden gebracht in het tv-programma Opsporing Verzocht. In totaal zijn er nu tachtig aanhoudingen verricht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorige week werden op de tv voor het eerst opnamen uitgezonden van relschoppende jongeren. De helft van hen is herkend. In totaal kwamen zo'n 200 tips binnen. De politie heeft nog 20 relschoppers in beeld, waarmee het totaal aantal aanhoudingen op 100 zou komen.

Voor het gerechtshof in Leeuwarden moet donderdag een van de relschoppers verschijnen die eerder door de rechtbank in Groningen werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur wegens zijn rol tijdens de rellen. De rechtbank nam de eis van het Openbaar Ministerie (OM) toen niet over dat alle veroordeelden ook een geldbedrag moeten storten in een speciaal schadefonds om gedupeerde inwoners van het dorp te compenseren, omdat er te veel onduidelijkheden over het fonds waren.

De kinderrechter wees die eis in een zitting voor minderjarige relschoppers een week later wel toe. Als het hof de eis deze keer overneemt, zal justitie ook de schade verhalen op de overige daders. Het OM eist van meerderjarige verdachten 500 euro en van minderjarigen 250.