nieuws

11 okt 2012, 10:10

Opmerkelijke videokunst in nieuwste parkeergarage Damsterdiep

Het Centrum voor Beeldende Kunst Groningen verandert parkeergarages in bijzondere stadspoorten. Komende vrijdag – morgen- is de onthulling van een derde multimediakunstwerk in de nieuwe parkeergarage onder het Damsterdiep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kunstenaar Martijn Veldhoen realiseert er in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) een videokunstwerk speciaal voor de nieuwe parkeergarage onder het Damsterdiep in Groningen. De onthulling is vrijdag 12 oktober. Dit kunstwerk is het derde in een reeks multimedia kunstwerken in parkeergarages die het CBK realiseert.


Eerder leverde het CBK het lichtkunstwerk van Peter Struycken op in de parkeergarage onder de Ossenmarkt (2005) en Second Thought van Giny Vos in de fietsengarage onder het Stadsbalkon (2008).
Met een speciale programmalijn wil het CBK parkeergarages tot eigentijdse stadspoorten maken die een visitekaartje vormen voor Groningen als cultuurstad. Parkeergarages kenmerken zich volgens het CBK door dynamiek, beweeglijkheid, vluchtigheid en interactiviteit; vergelijkbaar met het immateriële karakter van multimedia. Ze bieden een relatief beschermde en daglichtarme omgeving, ideaal voor multimedia kunstwerken.

Verdwenen verleden


Het kunstwerk van Veldhoen, met titel Illusie van controle, brengt met behulp van projecties en geluid het water virtueel terug op de plek waar het ooit stroomde. Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden van de parkeergarage ontdekten archeologen restanten van oude, deels middeleeuwse, sluisdeuren en stenen kademuren. Deze waterwerken speelden een belangrijke rol bij het in- en uitgaande vervoer over water. Illusie van controle wekt dit verdwenen verleden weer tot leven. Het videokunstwerk is op meerdere verdiepingen in de parkee

rgarage te zien / horen. Bij de voetgangersentree aan de centrumzijde zijn aan de buitenzijde reflecties van water te zien. Binnen, op verdieping -1, waant de bezoeker zich onder water; af en toe vaart een roeiboot over of zwemt een eend boven zijn hoofd, zelfs schaatsers passeren over het ijs. Op -2 roept Veldhoen de illusie van water met behulp van geluid op. Op de website van het CBK, www.cbkgroningen.nl, staat een schetsimpressie van het kunstwerk.

Tentoonstelling


In het CBK vindt t/m 2 december 2012 een tentoonstelling plaats over dit videokunstwerk en ander werk van Veldhoen. Aan de hand van schetsen, foto's en filmbeelden is te zien hoe Illusie van controle is gemaakt; het autonome werk van Veldhoen in de tentoonstelling geeft inzicht in het oeuvre van deze kunstenaar. Veldhoen stelt met zijn werk vragen over het mens-zijn in onze vluchtige, chaotische (stads)wereld. De officiële opening is eveneens vrijdag 12 oktober. De meeste films zijn Engels gesproken. Locatie: Trompsingel 27, openingstijden: wo t/m vr 9 – 17 uur en za en zo: 13 – 17 uur.

Tschumipaviljoen


Parallel aan de tentoonstelling in het CBK maakt Veldhoen een nieuwe video-installatie voor het Tschumipaviljoen aan het Hereplein. Videoprojecties van water spelen een spannend spel met de unieke architectonische vorm van dit glazen paviljoen. Veldhoen: “Onze relatie met water zal altijd dubbelzinnig zijn, aan de ene kant levert het gevaar op en moeten we er controle op uitoefenen. Aan de andere kant heeft water een belangrijke bijdrage geleverd aan onze ontwikkeling en welvaart. De kunstwerken voor het Damsterdiep en het Tschumipaviljoen zijn een lofzang op de schoonheid van water en tegelijkertijd een herinnering aan zijn sluimerende, meer destructieve kant.” De installatie in het Tschumipaviljoen is te zien van 12 oktober t/m 2 december 2012.

Martijn Veldhoen


Martijn Veldhoen (Amsterdam, 1962) studeerde schilderkunst aan de Gerrit Rietveldacademie. Vanaf de start van zijn carrière was hij betrokken bij multidisciplinaire projecten met bijvoorbeeld muziek en sculptuur. Vanaf 1992 begon hij met het maken van video-installaties. Inmiddels worden zijn experimentele korte films, vaak verwerkt in installaties, wereldwijd vertoond op exposities en tijdens film- en videofestivals. Voor Illusie van controle experimenteert Veldhoen voor het eerst met filmopnames onder water. Ook bijzonder is dat zijn werk straks in een publieke ruimte permanent te zien zal zijn.