nieuws

10 feb 2008, 21:09

Opluchting in Groningse politiek: ondernemers en gemeente eens over Poeleplein

Ondernemers in de Poelestraat en de gemeente Groningen hebben een oplossing gevonden voor een lastig probleem in de binnenstad: dat van het terraseiland in de Poelestraat. Een deel van de ondernemers wilde af van dit terras, maar de gemeente was er juist blij mee. Maar er is nu een compromis gevonden, zo meldt PvdA gemeenteraadslid Arjan de Rooij in het weblog van de PvdA in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). De Rooij meldt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Soms lees je berichten waar je behoorlijk opgelucht van wordt. Een van die berichten is de oplossing die gevonden is voor het Poeleplein.
Het Poeleplein wordt opgesierd door een fraai vormgegeven terraseiland. En dat is wel mooi, maar niet zo praktisch. Het kost ruimte en de horecaondernemers wilden die ruimte graag gebruiken voor terrassen. De locatie is erg populair en we hebben er allemaal wel een keer op een terras gezeten, denk ik.

De gemeente wilde niet meewerken. Ze was bang dat het plein een groot terras werd. En dat zou niet goed zijn voor de aanblik. En iedereen moet erkennen dat een plein vol stoelen en parasols wel lekker zit maar er niet mooi uitziet. Bovendien bestond de kans dat je niet meer over het plein kon lopen vanwege alle stoelen. Ook werden de etalages van de winkels onbereikbaar omdat de looproute verlegd werd naar het midden van het plein. Kortom er waren nogal wat argumenten tegen de horecaplannen.

Geert Spieker heeft zich, op zijn geheel eigen wijze, met dit onderwerp bemoeid. Geert kwam met een plein vol van palmbomen etc. Veel te mediterraan voor Groningen, maar wel oprecht en enthousiast. Als fractie zagen we dit plan niet zo zitten. Vooral omdat de problemen die ik hierboven heb beschreven zouden ontstaan. En dat leverde meer na- dan voordelen op. Bovendien zou dan het terraseiland verdwijnen en wij vinden dat wel een mooi ding.

Dat neemt niet weg dat we wel zagen dat er een probleem was. We hechten veel belang aan het goed inrichten van de openbare ruimte maar we willen ook graag economische ontwikkelingen. En een goed lopende horeca zorgt naast de economische ontwikkelingen voor veel gezelligheid. En dat is ons ook wel wat waard.

De ondernemers en gemeente stonden lijnrecht tegenover elkaar en het leek er niet op dat er een oplossing in de maak was. Maar die was er dus wel. En dat is heel mooi. De gemeente toonde zich gevoelig voor goede argumenten en was bereid mee te werken aan de oplossing van een probleem. Gemeente tevreden, ondernemers blij. Het is mooi dat het probleem op het Poeleplein door goed onderling overleg is opgelost. Zo zou het vaker moeten gebeuren.

Nu maar afwachten wat Spieker vindt, maar hem kennende, vindt Geert spoedig een ander project waar hij zijn tanden in kan zetten. “

Arjan de Rooij