Nieuws

OPINIE: ‘Euroborg absoluut uitbreiden tot 35.000, daar hebben we W.K. niet voor nodig’

De Euroborg uitbreiden tot 35.000 zitplaatsen is zeker zeer goed voor Groningen. Maar daar hebben we het argument van het W.K. Voetbal niet voor nodig. Er zijn namelijk veel betere en sterkere argumenten om de Euroborg flink uit te breiden. Dat stelt lezer Bart de Glint vandaag in een opiniebijdrage aan de GIC, waarin hij een aantal interessante gegevens op een rij zet. (Lees verder)


Leestijd: 2 minuten

“Uitbreiding van de toeschouwerscapaciteit in Euroborg is een absolute noodzakelijkheid voor FC Groningen om aansluiting te houden met de landelijke voetbalsubtop. Zie wat FC Twente momenteel doet en kijk naar de plannen die Heerenveen en AZ hebben ten aanzien van uitbreiding van hun respectievelijke stadions! Echter, bij de komst van Euroborg kon een paar jaar geleden nog niet worden voorzien dat voetbal de komende jaren zo in de lift zou zitten. Temeer daar we toen uit een landelijk gezien neerwaartse spiraal kwamen m.b.t. toeschouwersaantallen.

Anno 2008 is het zo dat juist door de komst van Euroborg en de toegenomen prestaties op het veld, plotseling iedereen weer bij FC Groningen wil horen! Doordat het voetbal in Nederland zich steeds meer op de Engelse wijze gaat ontwikkelen, hele gezinnen gaan er naartoe, wordt het tweewekelijkse stadionuitje weer een familiegebeuren zoals het oorspronkelijk ook bedoeld is. Daarnaast is het een pijnlijk vaststaand feit dat FC Groningen dringend meer sponsorruimte nodig heeft, want het is toch van de gekke dat er nog steeds een wachtrij aan potentiële sponsoren bestaat waarvoor nu geen representatieve ruimte beschikbaar is. Terwijl deze nieuwe sponsoren staan te popelen om hun geld aan onze FC te doneren en met hun “netwerk” in een schitterende ambiance voetbal willen beleven!

Een uitbreiding tot circa 35.000 plaatsen zou het meest gewenst zijn, aangezien daarmee een forse extra inkomstenbron wordt aangeboord en er voor alle voetballiefhebbers voldoende capaciteit beschikbaar komt. Recent onderzoek waaraan o.a. de architect van Euroborg, Wiel Arets, meewerkte, heeft aangetoond dat dit aantal commercieel en technisch haalbaar en uitvoerbaar is. Hiertoe dient het dak tijdelijk verwijderd te worden, wordt er een 3e ring bijgebouwd en wordt het dak vervolgens herplaatst.

Voor één aspect dient echter gewaarschuwd te worden: we moeten ons niet blind staren op een éénmalige gebeurtenis als het WK voetbal van 2018. Indien Groningen niet wordt aangewezen als speelstad, “so what!” We kunnen veel beter gaan voor een gestadige en daardoor economisch verantwoorde groei van ons door vele Noorderlingen zo geliefde FC Groningen, dan voor een impulsieve door onderbuik gevoelens gedreven wildgroei. We dienen de invloed van een WK niet te overschatten.

Okay, tijdens het WK sta je als organiserend land een aantal weken in de schijnwerpers. De speelsteden met bijbehorende stadions krijgen deze aandacht van de media echter alleen gedurende een aantal uren tijdens en rondom de wedstrijd. Heel gauw na beëindiging van een WK ebt ook de invloed weer weg en zit FC Groningen misschien opgescheept met een torenhoge bouwschuld vanwege een veel te groot, aan de WK eisen voldoend stadion (minimaal 44.000 zitplaatsen). Daar komt bij dat ik qua sfeer niet moet denken aan een stadion dat tijdens eredivisie wedstrijden slechts half of hooguit driekwart gevuld is.

Vergeet de bouw van een WK stadion op een nieuwe locatie en ga gewoon lekker voort met een verantwoorde doorgroei van onze mooie Groene Kathedraal, voetbaltempel Euroborg! Als het nieuwe NS station Euroborg straks ook helemaal klaar is, hebben we het op die locatie gewoon prima voor elkaar.”

Bart de Glint
Rolde