nieuws

29 aug 2002, 00:12

OPINIE: ‘Bijenkorf kan veel beter naar Vismarkt of A-Kerkhof dan Grote Markt’

Het is beslist geen ramp voor de binnenstad dat de Bijenkorf niet naar de Grote Markt wil komen. Het is veel beter dat dit concern een passende vestiging krijgt aan Vismarkt of A-Kerkhof De Bijenkorf wordt dé parel in de looproute Grote Markt, Vismarkt, A-Kerkhof, Westerhaven,. En De Nieuwe Westerhaven garandeert dé parkeervoorziening.Dat althans betoogt Bart de Glint in reactie op een artikel in de GIC van eergisteren over de Bijenkorf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

`Het Bijenkorf-concern begint haar geduld te verliezen rond de ontwikkeling van de noordzijde van de Grote Markt. Het gaat namelijk zo goed met de vorig jaar in Groningen geopende vestiging, dat De Bijenkorf snel wil uitbreiden in Groningen`.
Bovenstaande kop in de Groninger Internet Courant van dinsdag 27 augustus 2002, intrigeerde mij direct. Waarom aldoor de focus gericht op de Grote Markt? Indien dit niet direct haalbaar is, is er een prachtig alternatief! Want het biedt opnieuw de mogelijkheid om te kijken naar een Bijenkorf-vestiging op de Vismarkt of het A-Kerkhof. Niets zou prachtiger zijn uiteraard dan een vestiging in de Korenbeurs, maar goed, hier zit Albert Heijn al. De optie wat mij betreft is dus verbouw of nieuwbouw op Vismarkt of A-Kerkhof. Dit geeft meteen een geweldige impuls aan het winkelcomplex De Nieuwe Westerhaven. De looproute Grote Markt, Vismarkt, A-Kerkhof, Westerhaven, wordt dan bijzonder opgewaardeerd.
De Bijenkorf wordt dé parel in deze looproute en De Nieuwe Westerhaven garandeert dé parkeervoorziening. De klanten die al in het centrum van Groningen verkeren lopen dus van Oost naar West en de klanten die beginnen bij de parkeergarage onder De Nieuwe Westerhaven lopen van West naar Oost. Hierdoor ontstaat een nieuwe zeer aantrekkelijke Oost -West as, die hopelijk de druk wat weg haalt bij de overvolle Noord-Zuid winkel-as (Grote Markt-Waagstraat-Herestraat).
De kruisbestuiving van de Noord-Zuid en de Oost-West as zou er wel eens voor kunnen zorgen dat één plus één drie wordt! Tevens geef je de Grote Markt hiermee de kans zich verder te ontwikkelen als cultuurplein (zie de plannen voor een cultuurpaleis aan de Oostzijde).
De winkelfunctie die de Grote Markt nu reeds heeft, zal ze heus niet verliezen met zo`n grote Vroom & Dreesmann vestiging. Ik ben juist bang dat overdaad schaadt, als er ook nog een Bijenkorf op de Grote Markt komt.
Met vriendelijke groet,
Bart de Glint. (GlintB@vertis.nl)