nieuws

11 feb 2010, 10:10

Ophef rond ‘kutlogo’ Oldambt

Media in heel Nederland namen de afgelopen het bericht over dat Plaatselijke Belangen Scheemda zich boos maakte over wat het ‘kutlogo’ van Oldambt zou zijn genoemd. In een reactie toont Bé Buining van de Oldambtster belangenvereniging zich verontwaardigd over alle ophef. “Hoe ze er allemaal bij komen weet ik niet, maar ik heb het woord ‘kutlogo’ nooit in de mond genomen.” Buining is niet heel erg te spreken over het logo, maar ziet in dat de Oldambtsters het ermee zullen moeten doen. “Ik vind het persoonlijk ook geen fraai logo, maar dat is een kwestie van smaak.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De club uit Scheemda heeft zich eerder al ingezet voor de naam Oldambt voor de nieuwe Groningse gemeente. “Dat is ons toen gelukt. Nu hebben we ook een idee voor het nieuwe gemeentewapen.” Voor de duidelijkheid: het gemeentewapen is anders dan het gemeentelogo. “Het gemeentewapen wordt uiteindelijk vastgesteld door de Hoge Raad van Adel in Den Haag. Het logo en de vlag kunnen worden vastgesteld door het gemeentebestuur zelf.”

“Wij waren al begonnen met onze lobby voor een gemeentewapen op een historische grondslag, voordat het nieuwe gemeentelogo er kwam”, aldus Buining. “Het is jammer dat het logo nu voor een hele hype zorgt. Ons gaat het om het wapen. We willen graag dat daarin de historische achtergrond van de streek goed naar voren komt.” Hij geeft aan een aantal beeltenissen uit de oude wapens van Winschoten, Scheemda en Reiderland terug te willen zien in het wapen van Oldambt. “Net als de oude wapenspreuk van Scheemda ‘Miles domini indefessus’ oftewel ‘De onvermoeibare strijder des Heren’.” Want juist dat strijdbare is volgens hem karakteristiek voor de Oldambtsters, ook als het op logo’s en wapens aankomt.