nieuws

05 dec 2007, 11:11

Open tbc bij leerling Noorderpoort

Bij een leerling van het Noorderpoortcollege in de stad Groningen is open longtuberculose vastgesteld. Dat heeft de GGD Groningen woensdag bekendgemaakt. Volgens de GGD is er geen besmettingsgevaar meer. Wel worden ongeveer dertig personen die de afgelopen tijd contact met de leerling hebben gehad, waaronder klasgenoten, onderzocht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het feit dat eerder deze week een 19-jarige scholiere uit Helmond overleed aan de gevolgen van tuberculose heeft volgens de GGD Groningen niet geleid tot extra paniek. De ouders van de klasgenoten van de jongen zijn inmiddels per brief geïnformeerd.

Tuberculose is een vorm van longontsteking waarbij de patiënt klaagt over hoesten, gewichtsverlies, moeheid, nachtzweten en soms koorts. De ziekte begint vaak sluipend zodat de patiënt de symptomen aanvankelijk afdoet als een griepje dat wel weer zal overgaan. De klachten blijven echter bestaan en verergeren langzaam in de loop van weken tot maanden. Door het hoesten worden de bacteriën die de ziekte veroorzaken in de directe omgeving van de patiënt verspreid waardoor anderen de bacterie binnen kunnen krijgen, er heeft dan besmetting plaats gevonden. Besmetting kan alleen plaatsvinden in direct contact met de zieke persoon. Mensen merken niets van de besmetting, ze worden er niet ziek van en zijn in dit stadium ook niet in staat de bacterie op anderen over te dragen. Na verloop van maanden of jaren, soms zelfs tientallen jaren, kan bij een deel van de besmette personen tuberculose ontstaan.