nieuws

27 okt 2010, 21:09

Opdracht van You Tube voor Gronings bedrijf : 360º video technologie

Het wereldwijde Internetplatform YouTube gaat samenwerken met het jonge Groninger bedrijf yellowBird. YouTube zal gebruik gaan maken van de zogeheten 360º video technologie die yellowBird de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Daarbij worden bewegende beelden gemaakt, bijvoorbeeld van evenementen en voor commercials, volgens het principe van de Google Streetview camera. De kijkers kunnen zelf bepalen waar ze, vanuit het camerastandpunt, naar kijken of inzoomen. Daardoor beleven ze een film alsof ze er middenin staan. "Een ervaring nog intenser dan het huidige populaire 3-D zoals te zien bij Avatar" aldus Rafaël Redczus, de mede-oprichter van het bedrijf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Grote vraag
YouTube gaat dit beeldformaat ondersteunen, nu blijkt dat de vraag vanuit de opdrachtgevers groot is, vertelt mede-oprichter Marc Groothelm: “De eerste gesprekken met YouTube dateren van anderhalf jaar geleden. Gezien de grote vraag naar ondersteuning van onze technologie heeft YouTube uiteindelijk positief gereageerd en onze afspeelsoftware ingebed op hun site voor een omvangrijke reclamecampagne.” Groothelm weet zich in exclusief gezelschap, want de populariteit van YouTube is dermate groot dat het bedrijf het zich kan veroorloven alleen met de interessantste partijen zaken te doen. Dat YouTube een andere videoplayer accepteert op haar kanaal is uniek.

Enthousiaste eerste reacties
De verwachting is dat deze beslissing YouTube geen windeieren zal leggen. Zo stond het YouTube kanaal waar de primeur te bewonderen is, al binnen enkele dagen wereldwijd op nummer 3 op basis van kijkcijfers. Dat is een clip van de Britse rapper Professor Green. De bezoekers van het kanaal zijn blijkens hun online reacties razend enthousiast: “Completely amazed”, "Phenomenal stuff", “The maddest thing I’ve ever seen, woooooooooo".

Investeerders


Aangezien de vraag naar de technologie van yellowBird de capaciteit ruim overstijgt, is het bedrijf in gesprek met een aantal investeerders om de groei van de onderneming te financieren. Zeker nu de techniek is omhelsd door YouTube ligt het in de verwachting dat 360º video technologie van yellowBird de wereld gaat veroveren.

 www.youtube.com/doritosUK