nieuws

17 feb 2003, 00:12

Op de motor van Groningse Grote Markt naar Siberië

Op zondag 30 maart 2003 start vanaf de Grote Markt in Groningen een unieke expeditie. Richard Danel (47) en Jur Lamers (55) vertrekken dan voor een tocht per motorfiets dwars door Rusland en Siberië. Voor zover bekend is zo´n expeditie niet eerder ondernomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het tweetal rijdt met behulp van GPS in min of meer rechte lijn richting Novosibirsk, buigt dan noordwaarts af richting Nova Zemla, naar Jamal naar het Land van de Nenets om vervolgens in rechte lijn weer terug te rijden naar Groningen. De afstand is hemelsbreed 15.000 kilometer, maar de daadwerkelijk af te leggen afstand zal naar verwachting ruim 20.000 kilometer zijn, omdat in geval van onbegaanbare gebieden omwegen moeten worden gezocht. Danel en Lamers zullen er drie maanden over doen. Ze zullen volgens planning op 28 juni finishen op de Grote Markt.
Dat het tweetal veelal in rechte lijn de route door de toendra wil afleggen is niet alleen vanwege de uitdaging die hier aan is verbonden. Het is feitelijk ook de enige mogelijkheid, omdat wegen in het grootste deel van het gebied ontbreken.
De risico´s aan deze expeditie zijn aanzienlijk. De weersomstandigheden in met name Noord-Siberië zijn ook in de periode maart-mei nog bar. De temperatuur kan dalen tot lager dan –-20 graden. Het tweetal overnacht in een lichtgewicht tentje. De vorst is anderzijds van groot belang voor het tweetal, omdat vele duizenden kilometers toendra moeten worden overbrugd. De toendra is alleen begaanbaar in bevroren toestand. In sommige delen van Siberië werkt GPS niet goed omdat extreem dichte bossen contact met de satelliet onmogelijk maken. Ook kan niet altijd op het kompas worden gereden, omdat de bodem in het Oeralgebergte magnetisch ijzererts bevat.