nieuws

12 okt 2009, 20:08

Oosterparkstadion nu straat met groene daken

Op de locatie van de voormalige voetbalvelden van FC Groningen is een nieuwe buurt gerealiseerd. De bewoners van de Parkzijde hebben de handen ineen geslagen en massaal groene daken aangelegd op de schuren van de woningen. Initiatiefnemer Enne Feenstra wist alle andere 11 bewoners van het blok aan de Parkzijde te motiveren om een groendak op het schuurdak aan te leggen. De gemeente Groningen geeft 30 euro subsidie op een groendak en doordat de bewoners een gezamenlijke offerte en opdracht tot leverantie plaatsten bij groendakleverancier Groenedaken.net konden ze gebruik maken van

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

kwantumkorting waardoor men slechts € 9,50 per m2 zelf moesten bij leggen. In totaal is Groningen 136 m2 groendak rijker geworden.
Het ontwerp en de totstandkoming van de wijk is in opdracht van een groep particulieren gebeurd. Uitgangspunt voor de architecten was de wetenschap, dat er gebouwd wordt in een architectonisch bijzondere wijk: de Oosterpark. Het karakter van de wijk, met veel Amsterdamse School architectuur, diende in de plannen terug te komen.
De dag voordat de bewoners massaal aan het aanleggen gingen hield de leverancier Groenedaken.net een workshop voor de bewoners over hoe men de groene daken moest aanleggen en waar op te letten. Het groendak bestaat uit een anti-wortelfolie, een drainage-waterbufferplaat, substraat en sedum (vetplanten) matten welke na het uitrollen direct groen zijn.
Leverancier Groenedaken.net is bijzonder blij met dit initiatief, eigenaar Henk Vlijm merkt dat veel particulieren geen subsidie aanvragen omdat men denkt dat het te omslachtig is en de kans klein is op toekenning. De gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld nog maar 12 aanvragen gehad terwijl wij al meer dan 20 groendaken geleverd hebben in Rotterdam, aldus Vlijm. Groenedaken.net is de eerste en enige webwinkel waar particulieren doe-het-zelf groendaken kunnen bestellen.