nieuws

06 feb 2003, 00:12

Oostelijke ringweg rond Groningen vanaf maandag deels gestremd

Vanaf maandagochtend 10 februari vanaf 09.00 uur tot vrijdagmiddag 14 februari 16.00 uur zal op de Oostelijke Ringweg in Groningen - ter hoogte van het Dagblad van het Noorden richting het Julianaplein - het verkeer van de rechter rijstrook naar de linker rijstrook worden geleid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft hier een proef om te komen tot een betere doorstroming van het verkeer op de toerit Europaplein in westelijke richting (richting Julianaplein). In geval van ijzel of overmatige verkeersoverlast zal deze proef niet doorgaan of vroegtijdig worden beëindigd.
Sinds de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg - bouwvak 2002 – bestaat deze toerit uit twee rijstroken. Vlak voor de invoegmogelijkheid op de Ringweg, gaan die twee rijstroken over in één rijstrook. In de praktijk blijkt dat automobilisten al beneden bij de toerit maar van één rijstrook gebruik maken, uit angst dat het invoegen boven aan de toerit niet lukt. Daardoor moeten automobilisten op het Europaplein vaak midden op de kruising blijven wachten om de toerit op te kunnen rijden, en dat levert gevaarlijke situaties op.
Door de tijdelijke afzetting van één rijstrook op de Oostelijke Ringweg, wordt het voor de automobilist komend vanaf deze toerit gemakkelijker om de Zuidelijke Ringweg op te rijden. Dit bevordert – zo verwacht Rijkswaterstaat - de doorstroming op de toerit en daardoor zullen er geen automobilisten meer hoeven te wachten op de kruising van het Europaplein.
Mocht deze proef succesvol te zijn, overweegt Rijkswaterstaat om op termijn blijvend deze maatregel toe te passen. Bovendien hoopt Rijkswaterstaat dat door de betere doorstroming op de toerit, meer automobilisten gebruik zullen gaan maken van de tweede rijstrook op de toerit.