nieuws

17 dec 2001, 00:12

Oost-Groningen krijgt miljoenen om onderwijsachterstanden weg te werken

Negen gemeenten in oost-Groningen krijgen de komende vier jaar zes miljoen gulden van het Rijk om achterstanden in het onderwijs weg te werken. Ze zijn aangewezen als proefregio voor het zogenaamde onderwijskansenplan van het Ministerie van Onderwijs. Dit project moet meer inzicht opleveren over manieren om onderwijsachterstanden bij leerlingen in de regio terug te dringen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het geld is bestemd voor de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde en Winschoten. De oost-Groningse gemeenten hadden zich eerder bij het Rijk beklaagd omdat ze vinden dat de kleinere gemeenten en het platteland in het onderwijsbeleid nogal eens worden vergeten en dat er weinig aandacht is voor de specifieke problemen daar. Het landelijk beleid is volgens de gemeenten te zeer gericht op de problematiek in de grote steden.
Volgens de oost-Groningse gemeenten blijkt uit de extra steun nu een erkenning voor het feit dat ook de onderwijsachterstanden onder autochtone leerlingen in Nederland extra aandacht verdienen. Naast Oost Groningen zijn Zeeland, Drenthe en Friesland aangewezen als gebieden waar een vergelijkbaar project wordt uitgevoerd.