nieuws

02 mei 2012, 10:10

Oorlogsgraf in Haren 'herontdekt'

Op de Hervormde begraafplaats in Haren is een oorlogsgraf ‘herontdekt’. Het gaat om het graf van Jacob Venema uit Haren die op 31 maart 1945 overleed aan uitputting in het Duitse kamp Mönchehof nabij Kassel. Venema was in het kader van de Arbeidseinsatz gedwongen te werkgesteld in het kamp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot nu toe werd Venema niet als oorlogsslachtoffer beschouwd, meldt het 4 mei-Comité Haren. Hij staat ook niet vermeld op de gedenksteen voor de Harener dorpskerk. De aanwezigheid van het graf kwam begin dit jaar aan het licht nadat de Nationale Oorlogsgravenstichting navraag naar de precieze ligplaats van het graf had gedaan bij het College van Kerkrentmeesters te Haren. Venema staat bij de stichting officieel geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Omdat het graf zelf particulier is, wordt het niet door de Oorlogsgravenstichting onderhouden. Het College van Kerkrentmeesters heeft inmiddels het graf van Venema opgeknapt.

Vanaf 1 mei wordt het betreffende kerkhof officieel geregistreerd als een kerkhof waar een oorlogsslachtoffer begraven ligt. Naast het inmiddels opgeknapte toegangshek zal een bordje van de Oorlogsgravenstichting komen te hangen.

Tijdens de jaarlijkse rondgang van de Harense 4 Mei-Comité, aanstaande vrijdagmiddag, zullen bij het graf van Venema rond kwart over drie nu ook bloemen worden gelegd.