nieuws

22 sep 2010, 21:09

‘Oorlog’ om Noordpolderzijl

Er is een loopgravenoorlog aan de gang rond het kleinste haventje van Nederland: Noordpolderzijl. Dat haventje ligt bij Usquert, op een half uur rijden van Groningen. Er is een uniek en gezellig bruin restaurant nog geheel in de stijl van de jaren vijftig, met als enig minpuntje dat de koffie er ook uit dat tijdperk afkomstig lijkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit idyllische haventje is onderwerp van discussie omdat de gemeente er een accommodatiegebouw voor wadlopers naast wil plaatsen. Dat is handig voor wadlopers, zo meent de gemeente. Maar de wadlopers zeggen dat ze er geen belang bij hebben en vinden dat als je ergens in Nederland geen hoog accommodatiegebouw moet plaatsen, het wel in Noordpolderzijl is.

De hevige kritiek heeft er nu toe geleid dat de gemeente haar eigen plannen nog eens tegen het licht wil houden.

De plannen van de gemeente Eemsmond met Noordpolderzijl hebben de afgelopen periode tot bezorgdheid geleid bij een groot aantal mensen, aldus een persverklaring van de gemeente Eemsmond. Burgemeester en wethouders ‘nemen deze bezorgdheid over de toekomst van Noordpolderzijl zeer serieus. Woensdag heeft het college dan ook besloten om het projectplan voor Noordpolderzijl nog eens te bezien. De reacties uit de samenleving neemt het college in zijn overwegingen mee. ‘

‘In het projectplan zoals dat er tot nu toe lag, heeft de gemeente rekening gehouden met de huidige en toekomstige gebruikers. Het uitgangspunt van de gemeente is dat de verbinding tussen café ‘t Zielhoes, het haventje, de minicamping en een nog te bouwen accommodatiegebouw de toekomst van Noordpolderzijl veiligstelt’.

Waarmee onduidelijk blijft of dat accommodatiegebouw er nu komt of niet.