nieuws

17 sep 2002, 00:12

Oorlog dreigt onder Groningse straatkranten

Schoon twintigduizend exemplaren worden er per maand verkocht van de Groningse straatkrant De Riepe. Dit dreigt echter te veranderen door de komst van een matige Belgische concurrent. Het Daklozen Woord heet de boosdoener die zich de woede van de Groningse straatkrantverkopers op de hals haalt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is niet eens een echte krant, stelt projectleider Hans Barends van de Groningse Riepe. “Het zijn stukken die van internet worden geplukt en aan elkaar worden gestencild. De helft is Nederlands-talig, de helft Frans.” Wat het zogenaamde ‘Daklozen Woord’ in het noorden komt doen, is niet duidelijk. Wél is zeker dat de krant zich het ongenoegen van klanten en dus de woede van de Groningse straatkrantverkopers op de hals haalt. “Er komen de laatste tijd regelmatig mensen bij ons klagen over de erbarmelijke krant”, vertelt Barends. “Het blijkt dan altijd te gaan om het Daklozen Woord. Mensen verwarren de Belgische productie met onze Riepe.”
Ondanks verwoede pogingen heeft de Groningse straatkrant de makers van het blad nog niet weten te achterhalen. Een speurtocht leidde naar een Belgische uitgeverij, die zichzelf van alle schuld vrijpleit omdat “iedereen ons kan vragen een blad te drukken”. Een redactie bestaat niet, een adres is er niet. “En de politie kan niet ingrijpen, want het verkopen van een krant valt onder vrijheid van meningsuiting.”
Tot nu toe heeft Barends de woede van de verkopers kunnen sussen. “Ze pikken dit soort oneigenlijke concurrentievervalsing niet”, verzucht hij. “Onlangs hebben we de boel tenauwernood kunnen sussen, toen een paar van onze verkopers met de Belgen op de vuist wilden. Ik ben echt heel bang dat dit vroeger of later zal escaleren.”