nieuws

18 dec 2007, 11:11

Ook Van Mesdagkliniek prikte met dezelfde pen; patiënten mogelijk besmet met hiv

In de Groningse Van Mesdagkliniek is sinds april vorig jaar gebruik gemaakt van prikpennen met mogelijk besmette naalden. Evenals het gezondheidscentrum in Almere werd ook in Groningen de naald niet altijd vervangen door een schone. Dat maakte de Van Mesdagkliniek dinsdag bekend. De kliniek roept patiënten en medewerkers op zich zo spoedig mogelijk te melden voor een bloedtest, zodat kan worden vastgesteld of ze mogelijk zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of hiv.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerster is nog niet duidelijk bij hoeveel mensen de mogelijk besmette naalden zijn gebruikt. Uit voorzorg hebben alle 200 patiënten en 500 medewerkers maandag een brief ontvangen waarin hun gevraagd wordt of zij afgelopen anderhalf jaar geprikt zijn. Wanneer dat het geval is, wordt hen gevraagd zo snel mogelijk een bloedtest te laten doen.


De fout kwam aan het licht nadat onlangs bekend werd dat in een gezondheidscentrum in Almere eenzelfde injectiepen verkeerd werd gebruikt. Een medewerker van de Van Mesdagkliniek trok daarop aan de bel. Het voorval is inmiddels gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.


De eerste patiënten en medewerkers hebben zich dinsdagochtend al laten testen. De kliniek hoopt ook de andere testen deze week te kunnen afronden. Ook de uitslag is waarschijnlijk al deze week bekend.


Volgens de zegsvrouw is de kans dat er daadwerkelijk iemand is besmet klein. Of er patiënten of medewerkers zijn die besmet zijn met hepatitis of hiv is niet bekend.


De bewuste injectiepen wordt vooral gebruikt om het suikergehalte in het bloed van diabetici te meten. Na het gebruik van de naald moet er aan de pen gedraaid worden zodat er een nieuwe naald verschijnt. Dit is in Groningen waarschijnlijk niet gebeurd, waardoor meerdere mensen met dezelfde naald geprikt zijn.