nieuws

06 okt 2009, 16:04

Ook buslijnen in provincie verdwijnen door bezuinigingen

De bezuinigingen in het Groningse openbaar vervoer treffen ook de lijnen buiten de stad Groningen. Het OV-bureau Groningen Drenthe moet een bedrag van tien miljoen euro bezuinigen, omdat er minder werd verdiend aan de aanbesteding van een nieuwe vervoerder dan verwacht. Het bureau probeert 3,1 miljoen euro terug te verdienen met het schrappen van lijnen of ritten tussen bijvoorbeeld Groningen en Holwerd (lijn 134), Winschoten en Groningen (lijn 679) en Leek en Groningen (lijn 81).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“De pijn is gelijk verdeeld over de provincies Groningen en Drenthe”, legt gedeputeerde Marc Jager uit. “In beide provincies moet er op de dienstregeling worden bezuinigd. Het is niet zo dat wij in Groningen meer lijnen verliezen, omdat we er ook meer geld in steken.” Volgens de provincie is er een pakket samengesteld dat de reiziger zo min mogelijk treft. Bij het schrappen van lijnen of het terugdraaien van de frequentie van ritten is gekeken naar de bezetting en de overlap van routes. “Het consumentenplatform heeft ingestemd met deze wijzigingen”, aldus Jager.

Eerder al schrapte de gemeente de citybus die vanaf de Zaanstraat vertrekt en lijn 20 tussen het hoofdstation en Europapark. Het traject van de Citybus tussen Haren en Groningen krijgt minder ritten. Hieronder ziet u een opsomming van de verdere wijzigingen in de nieuwe dienstregeling:

- Lijn 301/311 tussen Veendam en Groningen gaat nog maar eenmaal per uur rijden.
- Lijn 302/312 tussen Stadskanaal en Groningen gaat minder rijden, van de 25 ritten worden er twee geschrapt.
- Lijnen 300 en 302 gaan na december 2009 niet meer door Gieten heen
- Lijn 308/318 tussen Zuidlaren en Groningen krijgt minder kwartiersdiensten tijdens de spits.
- Lijn 81 tussen Leek, Hoogkerk en Groningen gaat niet meer rijden in daluren.
- Lijn 134 tussen Groningen en Holwerd wordt geschrapt, trein is sneller.
- Lijn 679 tussen Winschoten en Groningen wordt geschrapt, trein is sneller.