nieuws

16 okt 2002, 00:12

Ooievaars slepen gemeente Leek voor de rechter

De gemeente Leek moet binnenkort wellicht voor de rechter verschijnen voor het verstoren van de rust van een ooievaar. Dit bevestigt burgemeester S. de Jong van Leek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de Pinkstermarkt heeft de Algemene Inspectie Dienst (AID) proces verbaal opgemaakt voor ordeverstoring rond het ooievaarsnest op het evenemententerrein in het centrum van Leek. Dit terrein werd gebruikt als parkeerplaats voor bezoekers van de Leeksterkermis.
Volgens wethouder H. Fellinger was er op die marktdag hooguit één ooievaar waargenomen in de omgeving. Toch zag de AID genoeg reden om proces verbaal te maken op grond van artikel 11 van de flora en faunawet. De beslissing of de overtreding van die wet daadwerkelijk op een rechtszaak zal uitdraaien, is aan het Openbaar Ministerie.
Burgemeester De Jong meent dat het wetsartikel weinig duidelijkheid verschaft. “Het artikel verbiedt ordeverstoring ten nadele van bepaalde diersoorten, waaronder de ooievaar”, aldus De Jong. Volgens de burgemeester laat het artikel echter in het midden wat hier precies onder ordeverstoring moet worden verstaan. “Dat moeten de praktijk en jurisprudentie uitwijzen”, zegt ze.
Daarom staat de gemeente niet huiverig tegenover een eventuele rechtszaak. “Ik help graag mee aan de totstandkoming van jurisprudentie”, aldus de burgemeester. Volgens De Jong zouden ook andere gemeenten daar in de toekomst baat bij hebben.