nieuws

07 nov 2000, 00:12

Onzekerheid over mening Groningers verbouwing Grote Markt

De helft van de Groningers zal tegen de ingrijpende nieuwbouwplannen stemmen die de gemeente voor de Grote Markt in gedachten heeft. Dat blijkt uit een enquête die het Groninger Dagblad Stad in samenwerking met RTV Noord onder vijfhonderd Groningers heeft gehouden. De uitslag van de enquête is opmerkelijk: een soortgelijk onderzoek dat het Nieuwsblad van het Noorden vrijdag presenteerde wees uit dat een meerderheid van de Groningers vòòr de Grote Markt-plannen gaat stemmen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee onderzoeken beamen wel beide dat een grote meerderheid van de Stadjers grote moeite heeft met de parkeergarage die B&W onder de Grote Markt hebben gepland. Het college blijft echter beklemtonen dat de renovatieplannen die in het verschiet liggen onder geen beding los kunnen worden gekoppeld van de parkeergarage. De parking vormt een financiële waarborg voor de ondernemers die het project grotendeels financieren.
Als het aan B&W ligt, krijgt de Grote Markt één van de grootste opknapbeurten uit haar geschiedenis. Met de uitvoering van de plannen is een investering van 250 miljoen gulden gemoeid. Een zeer belangrijk onderdeel van het plan vormt de bouw van een parkeergarage voor 400 auto’s in combinatie met een groot ondergronds winkelplein.
De tegenstanders begrijpen niet waarom het college met de aanleg van de nieuwe garage het autogebruik in de binnenstad stimuleert. Bovendien loopt de antieke Martinikerk volgens verscheidene experts grote risico’s op beschadiging wanneer de graafwerkzaamheden doorgaan. De Stichting Martinikerk heeft de gemeente al gewaarschuwd dat zij een claim van enkele tientallen miljoenen guldens kan verwachten wanneer het gebouw ook maar één scheurtje schade omloopt.
De komende week beslist de Groninger gemeenteraad officieel over een correctief referendum over de plannen; het aantal handtekeningen dat is verzameld om het referendum aan te vragen is ruimschoots voldoende. De volksraadpleging zou 21 februari 2001 plaats moeten vinden. Hoewel het correctieve referendum slechts een adviserend orgaan is, heeft de Groninger raad al te kennen gegeven zich in haar besluit te conformeren aan de bevolking: als het referendum uitwijst dat de Groningers tegen de plannen zijn, zal de raad daar zijn politieke consequenties uit trekken.