nieuws

15 nov 2001, 00:12

‘Onvoorstelbaar. Nog nooit zo’n grote zaak gezien! Onwijs, gewoon’

‘Onvoorstelbaar, wat een grote winkel. Ik heb al veel gezien, maar zo groot nog nooit. Wat een voorraad!’ Aldus een bezoeker die een kijkje nam aan de Nieuwe Westerhaven. Deze vergde een investering van 120 miljoen gulden, 3,5 jaar werk en wordt vanmiddag officieel geopend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit winkelcomplex in Groningen wordt vanmiddag officieel geopend door de wethouders Koen Schuiling (VVD) en Willem Smink (PvdA). Deze twee wethouders hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor de –omstreden – bebouwing van de Westerhaven. De vraag is nu of de geheel vernieuwde en nu dus bebouwde Westerhaven inderdaad die publiekstrekker wordt en als een magneet gaat werken voor het bezoek aan de binnenstad, zoals zij veronderstelden. Het nieuwe winkelcentrum op de Westerhaven wordt vanmiddag om half vier officieel geopend door de wethouders Smink en Schuiling. In verband met dat feit zijn er tal van festiviteiten en bovendien houden de ondernemers er komende zondag 18 november koopzondag
In de Nieuwe Westerhaven – ontworpen door architectenbureau Karelse van der Meer – zijn tal van winkels, die bedoeld zijn als aanvulling op het aanbod in de binnenstad. Men kan er terecht voor de volgende winkels: Mediamarkt, Toys ‘R’ Us, Villa Happ, Marca, Intersport, Hypotheker, Kruidvat en anderen. Het winkelcentrum beslaat 13.500 vierkante meter.
De verwachtingen van de gemeente Groningen met betrekking tot het nieuwe winkelcentrum zijn hoog gespannen. Want het bebouwen van een open stadsplein als dat van de Westerhaven was zeer omstreden. Maar volgens B en W was het noodzakelijk om te komen tot een winkelcentrum dat als trekpleister kan dienen voor de gehele binnenstad. Mede daarom is er een parkeergarage gekomen met 800 parkeerplaatsen, waardoor de Nieuwe Westerhaven een bronpunt moet worden voor een bezoek aan de binnenstad.