Nieuws

Ontsnapte zeehonden in Friesland gezien

De twee zeehonden Emma en Seppe die zaterdag wisten te ontsnappen uit de zeehondencrèche in Pieterburen zijn maandag in Friesland gesignaleerd. Ze werden gezien in de Leeuwarder binnenstad en het Friese plaatsje Burdaard.


Leestijd: 1 minuut

Zeven medewerkers van waterbedrijf Vitens liepen tijdens de lunch langs de Harlingervaart in Leeuwarden toen één van de mannen plotseling riep dat hij een zeehond zag. Een collega reageerde in eerste instantie laconiek. "Ik zei dat hij gek was, maar toen kwam het dier ineens opnieuw boven water.”

Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche zei dinsdag dat een aantal mensen de andere zeehond in het Friese plaatsje Burdaard heeft gezien.

Na de signalering van de beide dieren heeft waterschap Friesland extra patrouilles uitgevoerd om de dieren te vinden. Volgens een woordvoerder is dat nog niet gelukt. "Alle brugwachters en sluiswachters houden nu een oogje in het zeil.”

Emma en Seppe, die beide ongeveer een half jaar oud zijn, zaten al enkele maanden in de crèche. Ze werden sterk vermagerd en met longwormen binnen gebracht. Het duo is tot geruststelling van ’t Hart voldoende aangesterkt om in het wild te overleven. Zorgen maakt ze zich dan ook niet. "Als ze lang genoeg doorzwemmen vinden ze vanzelf weer de zee. Bovendien zijn zeehonden niet zo kieskeurig als het om eten gaat.”