nieuws

07 mei 2010, 17:05

Ontsnapte Turkse TBS-er wil ook nog geld terug van Van Mesdag in Groningen

‘Nee heb, je, ja kun je krijgen!’. Dat heeft vermoedelijk een man bedacht die vorig jaar uit de Van Mesdagkliniek ontsnapte en die nu ook nog zijn eigendommen en zijn paspoort terug eist. Hij heeft zelfs een advocaat in de arm genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een tbs'er die vorig jaar ontsnapte uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, wil zijn spaargeld en paspoort terug van de kliniek. Hij zegt de 2850 euro nodig te hebben om een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn advocaat Niek Heidanus heeft dit vrijdag bevestigd.
De man ging er eind vorig jaar vandoor tijdens zijn begeleid verlof en vluchtte naar Turkije. Vanuit dit land eist hij spaargeld en paspoort op van de Van Mesdagkliniek. Hij zat sinds 2005 vast vanwege een gewapende overval. Volgens zijn advocaat is het niet strafbaar om te ontsnappen en heeft zijn cliënt recht op zijn bezittingen.
Als de Van Mesdagkliniek niet over de brug komt, dan wordt een juridische procedure ingezet, aldus Heidanus.
Overigens loopt er een internationaal arrestatiebevel tegen de tbs-er. ‘Maar mijn cliënt heeft de Turkse nationaliteit. Turkije levert nooit onderdanen uit naar andere landen, dus op grond van dat arrestatiebevel zal hij zeker niet worden uitgeleverd’, aldus mr. Heidanus. De Van Mesdagkliniek wilde niet reageren op de eis van de ontsnapte tbs-er.