nieuws

14 okt 2008, 20:08

Ontdek de bloedgroep op Open Dag bij Sanquin Bloedbank

Hoe ontdek je een bloedgroep? En, hoe komt bloed eigenlijk bij de juiste patiënt terecht? Waarom zijn bloeddonors zo belangrijk? Dit en nog veel meer zaken over bloed kom je te weten op 18 oktober tijdens de Open Dag van Sanquin. Tussen 11 en 16 uur kun je op de bloedbank terecht voor de fascinerende wereld van bloed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vragen, kijken en doen bij Sanquin. Alles wat je altijd wilde weten over bloed kun je nu vragen. Met een interactief spel ontdek je welke bloedgroep je veilig kunt ontvangen en aan wie je zelf kunt geven. Of doe de Sanquin Bloedbalans Quiz en test daarmee jouw kennis over bloed. Maar je kunt ook een bloedcentrifuge zien, en bovendien zie je wat er allemaal in je bloed zit.
Analisten laten zien hoe je een bloedgroep bepaalt en leggen het uit. Iedereen is van harte welkom op Sanquin Bloedbank aan de oostersingel ingang 47. Ook jonge kinderen zijn welkom, voor hen is een kinderhoek ingericht.

De Open Dag van het tienjarige Sanquin past in Oktober Kennismaand, een initiatief van het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie. Wetenschappers van Sanquin doen dagelijks onderzoek naar bloed en bloedtransfusies.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.